MSUB: Kuda idemo i koliko će to putovanje da traje?

MSUB: Kuda idemo i koliko će to putovanje da traje?

11/09/2019 Off By BERB

Muzej savremene umetnosti produžio je ztajanje izložbe Kuda idemo i koliko će to putovanje da traje?. Izložba je postavljena u Salonu MSUB i biće otvorena do 23. septembra.

Međunardona izložba Kuda idemo i koliko će to putovanje da traje? predstavlja fotografe i video umetnike koji u svojim radovima preispituju prirodu i proces globalizacije kroz promenu vizure grada, urbanog, ali i unutar nacija i ličnih života. Različitosti, posebni kulturni identiteti postaju marginalizivani pod sve većim pritiskom koncepta univerzalizma. Tradicija, nacionalno i istorijsko pamćenje osobenih (i manjih) kulturnih identiteta postaje relativizovano u odnosu na dominantne kulture i njihove hegemone politike.

Politika, ekonomija, novi mehanizmi komunikacija kao moćne sile doprinose stvaranju važećih atributa i “vrednosti” nove internacionalnosti koja nam nudi univerzalno ujednačavajuće životne perspektive. Velike metropole sa međusobno „istovetnom“ arhitekurom počinju da nalikuju jedna drugoj i kao takve najkonkretnije dočaravaju ovaj dramatičan razvoj. Umetnici ovde pozvani promišljaju društvene i kulturološke promene koje nastaju unutar prirode globalizacije. Njihovi radovi kao kritičke refleksije osciliraju u svom izrazu ukazujući na stalnu ambivalenciju unutar emocija, nemira i nade.

Kustps izložbe je istoričar umetnosti i kustos iz Nemačke Tomas Elsen. Kao kustos za vizuelnu umetnost i fotografiju radi pri instituciji Umetničke zbirke i muzeji grada Augsburga u Nemačkoj. Godine 1996. osnovao je dve galerije za savremenu umetnost, Novu galeriju Höhmannhaus i H2 – Centar za savremenu umetnost u Staklenoj palati. Thomas Elsen je član Nemačke akademije fotografije od 2012. godine(Press MSUB – foto Ferit Kuyas)♦