ZNAČAJAN JUBILEJ: 360 godina manastira Tumane

ZNAČAJAN JUBILEJ: 360 godina manastira Tumane

09/09/2019 Off By BERB

Ranka Čičak

 

U subotu, 14 septembra, manastir Tumane će proslaviti svoj 360 rođendan. O tome su danas u Turističkoj organizaciji Srbije govorili Lijiljana Ćerović, šefica razvoja turističke ponude Srbije, Saša Stokić, direktor turističke organizacije Golubac, Tatjana Miloradović, predsednica udruženja Biseri Istočne Srbije i iguman ovog manastira, Dimitrije Plećević.

 

Svečanost će otvoriti vladika Amfilohije Radović, a očekuje se da će u naučnom delu učestvovat više od sto stručnjaka iz oblasti istorije, turizma i religije, jer je dolazak najavilo 130 organizacija.

 

Manastir se renovira već pet godina i radovi su pri kraju. Svake nedelje više od 1.000 ljudi poseti ovo svetilište, pa srpski turizam, a i opština Golubac imaju koristi. Legenda kaže daje Miloš Obilić na teritoriji današnjeg sela Dvorišta imao svoje dvore. A jednom je u lovu slučajno ranio prepodobnog Zosima Sinaita i odveo ga kući da ga izleči.

 

Međutim, svetac je na mestu gde je danas crkva, uzviknuo – Tu mani i pusti me da umrem. Miloš je na tom mestu počeo da gradi crkvu, ali je prekinuo kad je već došao do krova, jer je od cara Lazara stiglo pismo s rečima- Tu mani zadužbinu i dođi u boj na kosovu. Narod je kasnije dovršio zadužbinu i dao joj ime Tumane.

 

U devetnaestom veku manastir je obnovio Miloš Obrenović. Tumane je posle toga doživeo novo rušenje. Obnovio ga je 1924 Aleksandar Karađorđević, a 1936 ga preuzima Rusko srpsko bratstvo. Rusi manastiru poklanjaju čudotvornu ikonu Majke Božje Kurske, pred kojom se i dan danas događaju mnoga čuda.Tumane je od 1966 ženski manastir, sve do 2014 godine, kada mu se vraća status muškog manastira(Foto 360 Serbia).♦