SRBIJA – GVATEMALA: Beograd dobio ulicu gvatemalskog nobelovca Migela Anhela Asturijasa

SRBIJA – GVATEMALA: Beograd dobio ulicu gvatemalskog nobelovca Migela Anhela Asturijasa

06/09/2019 Off By BERB

Ranka Čičak

Gradonačelnik Beograda, Zoran Radojičić i ministri spoljnih poslova Gvatemale i Srbije, Sandra Hovel Polanko i Ivica Dačić, svečano su danas na Zvezdari otvorili ulicu koja nosi naziv gvatemalskog nobelovca, Migela Anhela Asturijasa.

 

U martu ove godine, u Gvatemala Sitiju svečano je otvorena ulica sa imenom našeg nobelovca, Ive Andrića. Oba nobelovca su kolege, jer su bili pisci, novinari i diplomate.

 

Migela je govorila o Andriću i pokazala veliko znanje o našem piscu kultnog romana Na Drini ćuprija. Zoran Radojičić je rekao da se raduje što je ova ulica našeg grada dobila ime po čoveku koji je promovisao kulturu Gvatemale u svetu:

– Mislim da je ovo pravi način da približimo jedni drugima naše kulture. I otvaranje ulice Ive Andrića u Gvatemali govori o prijateljskim odnosima naše dve zemlje. Cenimo napore Gvatemale u podržavanju Srbije da se ne prizna samostalnost Kosova.

Ministar spoljnih poslova, Ivica Dačić ponovio je zahvalnost Gvatemali što je glasala protiv Kosova i kada je trebalo da uđe u UNESCO, a i u Interpol(Foto MSP).♦