GOSTI IZ SAD: Vučić sa Džonsonom i Marfijem

GOSTI IZ SAD: Vučić sa Džonsonom i Marfijem

06/09/2019 Off By BERB

 

Ranka Čičak

Američki senatori, Ron Džonson i Kris Marfi razgovarali su danas u Beogradu sa predsednikom Srbije, Aleksandrom Vučićem, a i sa poslanicima Skupštine.

 

Na oba mesta su izjavili da SAD žele mir i dobar život na Balkanu i da su oni tu da pomognu u rešavanju kosovskog pitanja i da je kompromis najbolji način da se ovo pitanje reši.

 

Na sastanku sa Vučićem bili su i američki ambasador, Kajl Skot, a i naš ministar spoljnih poslova, Ivica Dačić.

Na pitanje novinarke TANJUG-a šta će biti ako Srbija ne prizna Kosovo, oba senatora su odgovorila nejasno. Senator Džonson rekao je da obe strane – i Beograd i Priština moraju biti spremne da nešto dobiju, ali i da daju:

-Možda neće biti zadovoljni, ali kada se dogovor postigne, to će biti korisno za obe nacije.

Vučić je rekao da bez kompromisa dogovora nema:

-Bez kompromisa ne možemo da priznamo nezavisnost Kosova. Pozicija nam nije laka. Kosovo očekuje samo potvrdu onoga što je već dobilo. Svet pravi veliki pritisak na Srbijua mi se pravimo blesavi. Kao da ne znamo šta se desilo 1988 godine, 1999, pa 1910, kada smo dozvolili da gubimo, zbog mase gluposti tadašnjeg srpskog rukovodstva. Ja sam devet puta razgovarao sa Džonsonim, on je na našoj strani, ali ne može da, kao jedinka, pobije ono što je njegova drtžava već uradila prznanjem Kosova. Sa Marfije sam razgovarao 4 puta. I on nas razume. Ali, ne menjaju državni stav posle jednog razgovora. Ja ne želim da se svađamo s SAD, najmoćnijom zemljom sveta. Ako neko misli da to može da vodi Srbiju protiv Amerike, neka se javi. Ja to neću.

Vučić je zahvalio senatorima što su predsedniku SAD preneli njegov poziv da poseti Srbiju.♦