KONCERT BEOGRADSKE OPERE: Najpopularnije arije na Sava promenadi Beograda na vodi

KONCERT BEOGRADSKE OPERE: Najpopularnije arije na Sava promenadi Beograda na vodi

05/09/2019 Off By BERB

Ranka Čičak

Beograđani i njihovi gosti će 14. septembra od Opere Narodnog pozorišta dobiti na poklon besplatan koncert najpopularnijih arija iz najomiljenijih opera i pregršt nezaboravnih kancona.

Sve će se održati na Sava promenadi Beograda na vodi od 20 časova do ponoći. Prošle godine, kada je povodom proslave 150 godina Narodnog pozorišta održan prvi ovakav koncert, pratilo ga je 5.000 ljudi. Ove godine se očekuje još više publike. Specijalni gost je Sanja Anastasija (foto), a izvodie se arije iz opera Bal pod maskama, Kneginja od Čardaša, Turandot, Don Karlos, Karmen, Seviljski berberin i serija poznatih kancona.
Na koferenciji za novinare Sanja Anastasija je rekla da svuda u svetu sreće talentovane srpske pevače i da je srećna što Opera izlazi iz zgrade.

Direktorka Opere, Jasmina Trumbetaš Petrović, dodala je da sve svetske metropole imaju svoje otvorene prostore namenjene operi:

– Nama je ovo drugi operski koncert na otvorenom, ako ne računamo onaj 2013 godine, kada smo povodom proslave Milanskog edikta pevali u Viminacijumu. Možda bi trebalo nastupe u Viminacijumu imati svake godine, jer je to idealna istorijska scena.
Na pitanje kada će Beogradska opera imati svoju kuću, direktorka Jasmina se raznežila:

– To je naš stari san jer smo već ceo vek podstanari Narodnog pozorižta. Bliži se dan kada ćemo slaviti 100 godina rada. Prva opera izvedena je 1920 godine. To je bila Madam Baterflaj. Neki za prvu operu računaju Na uranku, za koju je muziku napisao Bivnički, a libreto Nušić. Međutim, ovo su delo pevali glumci i izvedeno je u Manježu 1903 godine.

– Ja danas spadam u stariju generaciju i trudim se da naša Opera vrati svoj ugled u svetu. Zlatno doba beogradske opere bilo je od 1954. do 1969 godine. Sigurna sam da će današnje srpsko rukovodstvo pronaći mesto za buduću zgradu beogradske Opere, pogotovo što u Srbiji postoji još samo jedna opera, ona u Novom Sadu.
U koncertu na vodi, 14 septembra, učestvuju prvaci Opere, orkestar i hor Narodnog pozorišta u Beogradu, dirigenti Đorđe Stanković i Đorđe Pavlović, reditelj je Ivana Dragutinović Maričić.

Ariju Figara iz Seviljskog berberina će pevati Vladimir Andrić, ariju Gremina iz Evgenija Onjegina – Nenad Jakovljević, ariju Elene iz Verdijevog Sicilijanskog večernjeg: Snežana Savičić Sekulić, Habaneru iz opere Karmen – Sanja Anastasija i hor. Hor će pratiti i Biljanu Trmčič u Čočečkoj igri Konjovićeve Koštane, a izvešće i Polovecke igre iz Kneza Igora i ariju Ide misao iz Verdijevog Nabuka. Jelena Vlahovć će pevati ariju princeze iz opere Adrijana Lekuvrev, Dušan Plaznić ariju Kalafa iz Pučinijevog Turandota, Janko Sinadinović- ariju Renata iz Pučinijeve Manon Lesko, Sanja Anastasija i hor- ariju Eboli iz Verdijevog Don Karlosa, Sanja Kerkez- ariju Silve iz Kneginje od Čardaša. Sanja Anastasija će sa Dejanom Maksimoviće pevatiduet Amelije i Rikarda iz Verdijevog Bala pod maskama.(Foto privatna arhiva)♦