IMENOVANJE; Palmer odvezuje “balkanski čvor”?

IMENOVANJE; Palmer odvezuje “balkanski čvor”?

31/08/2019 Off By BERB

 

Američki državni sekretar Majk Pompeo imenovao je zamenika pomoćnika sekretara Metjua Palmera svojim posebnim predstavnikom za zapadni Balkan. Pompeo smatra da bi imenovanjem Palmera podržao integraciju ovih zemalja zapadnim integracijama.

Iz Vašingtona saopštavaju da će Palmer predvoditi ‘napore za jačanje američkog diplomatskog angažmana s ciljem mira, stabilnosti i prosperiteta u regionu i posvetiće se na integraciju zemalja zapadnog Balkana u zapadne institucije.’

Palmer, siplomat s dvadesetogodišnjim iskustvom će već sutra kao posebni predstavnik da putuje u Sloveniju kako bi učestvovao na Strateškom forumu u Bledu. Predstavljaće SAD na sastanku Petorke balkanskih upravnika u Briselu a zatim i na sastancima u Beču i Podgorici između 4. i 10. septembra.

Zajedno s ovom novom dužnošću specijalnog izaslanika američkog državnog sekretara za zapadni Balkan, Palmer će nastaviti s radom zamenika pomoćnika sekretarau Odelenju za evropska i evroazijska pitanja. Prethodno, on je bio upravnik Ureda za južnu i centralnu Evropu pri Stet Departmentu.

Ovdašnji mediji ističu da će Palmer posredovati u pregovorima Beograda i Prištine i pomoći će izgradnji stabilnosti Bosne i Hercegovine i njene integracije prema evroatlantskim integracijama. Metju Palmer je prošle godine učestvovao i na saslušanju pred spoljnopolitičkim odborom američkog Kongresa koji je sazvan kako bi se problematizovalo pitanje položaja bosanskohercegovačkih Hrvata.

Inače on je i književnik, a njegova dela su najčešće diplomatski i politički trileri. Jedna od njegovih knjiga ‘Sarajevski vuk’ govori o američkom diplomatu koji se vraća u Sarajevo u vreme kada se jedan čelnik bosanskohercegovačkih Srba, koji se smatrao umerenim, ponovno vraća nacionalističkim korenima preteći da će u krvavom sukobu podijeliti BiH.

Palmer je dobar deo karijere proveo u američkoj ambasadi u Beogradu. Oženjen je za Beograđanku i tečno govori srpski jezik(Agencije- foto DW).♦