IVANJICA – Stiže Nušić – deseti put!

IVANJICA – Stiže Nušić – deseti put!

15/08/2019 Off By BERB

Ranka Čičak

“Nušićijada” slavi desetogodišnjji jubilej. Ova manifestacija uvrštena je među pet brendova Turističke organizacije Srbije. Korisna je i za Ivanjicu gde se održava.

Na današnjoj konferencije za novinare direktor Turističke organizacije Ivanjice, Radmomir Ivanović rekao je da je samo prošle godine od 19.000 turističkih noćenja u opštini polovinu donela “Nušićijada”. Gosti donesu 350 miliona dinara budžetu Opštine.

Ove godine “Nušićijada”počinje u četvrtak 22. a završava u nedelju 25. avgusta.

Sto osamdeset volontera obućiće kostime iz vremena Branislava Nušića, a Milan Radoš, glumac Pozorišta na Terazijama kaže da je manifestacija promenila skoro sve aktere, ali njega ne. Još uvek predstavlja Nušića:

– Radio Beograd upravo slavi 95 godina rada i prihvatio je da u četvrtak jutarnji program emituje iz Ivanjice. Emisiju “Karavan” koju je nekad vodio Perica Slavenski, a zatim ja, takođe će biti emitovana iz Ivanjice.

Nebojša Nušić, sin brata slvnog komediogrfa potsetio je da se obeležva i 90 godina “Gospođe ministarke”, 85 godina od prvog izdnja Nušićeve “Retorike”, štmpa se i obnovljeno izdanje “Nušić u pričma” autora Milivoja Predića, Nušićevog zeta.

Ove godine će se Nušić predstviti u svim svojim životnim ulogama, od diplomate, upravnika pozorišta, osnivača pozorišta pa do pisca. Na Okruglom stolu posvećenom knjizi “Retorika” razgovaraće profesori koji se bave ovom temom.

Prvog dana održaće se Svečana akademija povodom godišnjice, otvoriće se izložba “Lica za sva vermena velikog srpskog glumišta”, a posle svega će “Balkanika” održti koncert na trgu Ivanjnice.

Zanimljivo je da konferenciji za novinare nije prisustvovao jedini direktni naslednik Branislava Nušića, Ivan Predić koji je sin njegove ćerke Margite – Gite Predić.♦