SASTANAK MINISTARA: Dogodine srpsko japanska proslava – 140 godina prijateljstva

SASTANAK MINISTARA: Dogodine srpsko japanska proslava – 140 godina prijateljstva

15/08/2019 Off By BERB

Ranka Čičak

Ministri spoljnih poslova Japana i Srbije, Taro Kono i Ivica Dačić, najavili su danas da će se ustanoviti godišnjica prijateljstva Japana i Srbije. Dogovoreno je da osnova bude 1882 godina i prva prepiska srpskog kralja Milana Obrenovića i japanskog cara Meiđija.Tako će se sledeće godine proslaviti 140 godina prijateljstva .

Oba ministra su rekla da je ovo prva poseta jednog japanskog ministra Srbiji posle punih 18 godina i da je ovo zbližavanje dve zemlje počelo posle dolaska japanskog premijera, Šinza Abe. Šinzo će se ponovo sresti sa našim predsednikom Vučićem, a očekuje se da proslava 140 godina prijateljstva bude povod i za posetu japanske carske porodice Srbiji.

Dačić je pomenuo japansku pomoć u poplavama i migrantskoj krizi. U proteklih 20 godina Japan je Srbiju pomogao sa 520 miliona evra. Japanski se privrednici sve više interesuju za naše tržište. Lani je trgovinska razmena bila 180 miliona evra:

-Japanske kompanije žele u Evropu i gledaju da imaju što manje dažbina. A Srbja ima sporazume o slobodnoj trgovini i sa istokom i sa zapadom, kao i sa svim zemljama u regionu. Sve što proizvedu kod nas, oni mogu izneti na tržište od milijarde ljudi.

Japanci su zainteresovani i za saradnju u sportu. Dogodine su domaćini olimpijskih igara i već su ponudili srpskim sportistima da ih ugoste. Dačić kaže da ga je gost pitao ima li Srbija još jednog Piksija i da je Piksi japanska legenda:

– A i njihovi fudbaleri igraju u našim klubovima. Japanac danas igra u našoj reprezentaciji protiv Turske. Želim da pobedimo uz pomoć Japana.

Japan je priznao Kosovo, ali se fer ponaša prilikom pokušaja Kosova da mimo pravila uđe u razne svetske organizacije, pa nije glasao za prijem u UNESCO i Interpol.

Taro Kono kaže da je sudbina Balkana za njegovu zemlju strateško pitanje. Pozdravlja srpsku privrednu reformu i nastojanje da Srbija bude faktor mira na Balkanu. Najavio je japansko srpski program za razvoj mladih na temu saradnja u prevazilaženju prirodnih katastrofa.

Dačić je zahvalio kolegi što je na ovom putovanju Srbija jedina zemlja koju posećuje, a ona nije članica EU. Završio je usvom poznatom duhovitom stilu:

– Imamo šanse da budemo prijatelji, jer nismo komšije.

Žurili su na ručak i nije bilo vremena za pitanja novinara. Dačić je samoinicijativno prokomentarisao optužbe koje stižu iz Crne Gore zbog pevanja pesme Tamo daleko na njihovoj teritoriji i ocena da to ugrožava integritet njihove države:

– Hoće li stalno postojati priče da Srbija ugrožava Crnu Goru? To je nama najbliža država i želimo prijateljske odnose i u onome što nas spaja i što nas deli. Zar nama smeta što se u srpskim zvaničnim delegacijama nalaze Crnogorci i što se na našim slavljima pevaju crnogorske pesme?(Foto Vlada)♦