RUSIJA: Rusi skloniji  vlasti SSSR nego Putinovoj

RUSIJA: Rusi skloniji vlasti SSSR nego Putinovoj

06/08/2019 Off By BERB

 

Rusi imaju bolje mišljenje o bivšoj sovjetskoj vlasti nego trenutnoj ruskoj, pokazuju rezultati nacionalne ankete koju je u ponedjeljak objavila najveća nezavisna organizacija za sociološka istraživanja u Rusiji, Levada Center.

Ispitanici su s liste od više od dvadeset karakteristika mogli da odaberu pet kako bi opisali bivšu i sadašnju vlast. Četiri najčešće odabrane karakteristike Sovjetske vlade su sve bile pozitivne, dok su za trenutnu vladu sve bile negativne.

Vlast u Sovjetskom Savezu bila je “bliska narodu”, smatra 29 posto ispitanika. Njih 25 posto reklo je da je bila “snažna”, 22 posto da je “pravedna”, a 20 posto da je “legitimna”.

Gotovo polovina ispitanika, njih oko 41 posto, smatra da je trenutna vlada “kriminalna i korumpirana”. Ostale tri karakteristike koju su najčešće birali su i da je “udaljena od naroda” (31 posto), “birokratska” (24 posto) i “kratkovidna” (19 posto).

Samo je 15 posto ispitanika označilo da smatra da je trenutna vlast legitimna.

Privredni problemi i penzijska reforma, kojom se vreme za penzionisanje povećalo za pet godina, doprinele su širenju sve lošijeg mišljenja o sadašnjoj vlasti otkako je predsednik Vladimir Putin prošle godine osvojio svoj četvrti mandat(Agencije).♦