PORUKA IZ KRUŠEDOLA: Srbi se ujedinjuju

PORUKA IZ KRUŠEDOLA: Srbi se ujedinjuju

05/08/2019 Off By BERB

 

Ranka Čičak

Sa sinoćnjeg memorijalnog skupa posvećenog godišnjici Oluje, iz Krušedola poslato je nekoliko poruka svetu. Prva je da se Srbi ujedinjuju.

Predsednik, Aleksandar Vučić, zahvalio je predstavnicima srpskog naroda iz drugih zemalja, što su došli:

– Sa nama su i predstavnici Srba iz Crne Gore, za razliku od crnogorskog rukovodstva koje je svoje predstavnike poslalo na hrvatsko slavlje dana pobede u Kninu. Ovde su predstavnici srpskog naroda iz Hrvatske, Severne, Makedonije, Slovenije. Danas su svi Srbi ujedinjeni. Hvala za to i Dodiku, jer smo pre 6 godina odlučili da zajedno obeležavamo ovu tragediju. Do tada smo se stideli svojih žrtava.
– Ćutali smo kada nas ubijaju, da nekoga ne naljutimo.Večeras neki slave uz pesme kojima veličaju ustaše i prete nam da će nas stići njihova ruka. Mi im odgovaramo pitanjem “jeste li srećniji što su Srbi otišli, jeste li bogatiji? Moram da vas razočaram.Nismo nestali. Večeras vidite ovde ponosan narod. Nemojte da mislite da ne možemo da odgovorimo snažnije. Možemo, ali nećemo, jer smom postali pametniji…”

Vučić je rekao da je sit lekcija kako ne treba toliko da se viđa s Dodikom i da toliko brine o svom narodu:

– Kada nismo imali slogu i kada smo jedni drugima uvodili sankcije, dogodila nam se “Oluja”. Svađala se Republika Srpska i Srbija, Krajina i Srpska, mi u Beogradu, svađali su se svi sa svima. Danas je naša obaveza da ujedinimo narod, da podižemo ekonomiju Srbije i Srpske, da negujemo ćirilično pismo. Kažu nam da neće ćirilicu u Vukovaru, jer je go mesto posebnog pijeteta. Pitamo dali je mesto posebnog pijeteta i ono u Glini, gde su 1942 godine pobili sve muškarce i spalili u crkvi sve žene i decu, a sada na tom mestu napisali – Hrvatski dom? Eto, zato ni mi više nećemo ćutati i glasno ćemo se sećati naših žrtava. Kada smo bili nesložni, otišla nam je i Crna Gora, a da tadašnji rukovodioci Srbije nisu ni trepnuli. Danas su oni najveći kritičari sadašnje vlasti.

Više od 30 hiljada ljudi sa suzama je pozdravilo Vučićeve reči:

– Srbija je u ovoj velikoj nesreći progona Krajišnika Dalmatinaca i ostalih Srba iz Hrvatske dobila svoje Matavulje i Tesle.Dobro nam došli! Ovo je i vaša kuća iz koje više nećete morati da idete. Hvala vam što pomažete da budemo bogatiji. Za nas je važno da pripadamo istom rodu.Mi želimo da postanemo vaš novi koren, koji niko neće moći da iščupa.

Iduće godine, dvadesetpetogodišnjica Oluje obeležiće se na beogradskom Trgu Republike.

 

Na bolnom parastosu pred manastirom u Krušedolu govorili su i patrijarh SPC Irinej, a i član Predsedništva BiH, Milorad Dodik.

Patrijarh je krivicu za stradanje Srba u Hrvatskoj našao i u ponašanju katoličke crkve:

 

– U prvom stradanju Srba u Hrvatskoj, za vreme NDH najgore su prošla deca. U drugom, devedesetih godina, ponovo deca, žene i starci. Stradali su najnemoćniji. Od katoličke crkve očekujemo osudu ovih zločina i bar nekakvo izvinjenje. Da se posle prvih zločina čula bar jedna reč kojom bi katolička crkva osudila zločine, oni se ne bi ponovili devedesetih godina, ili bi bar bili manji. Danas imamo slučaj da katolički biskupi drže mise na temeljima pravoslavne crkve na Kosovu i tamo drže i političke govore. Povodom toga ćemo se obratiti vrhovnom poglavaru katoličke crkve, u koga imamo poverenja.(Foto Danas)♦