JOHANES HAN I ANA BRNABIĆ: Prvo evropska Srbija – posle EU!

JOHANES HAN I ANA BRNABIĆ: Prvo evropska Srbija – posle EU!

26/07/2019 Off By BERB

Ranka Čičak

Posle razgovora premijerke Ane Brmnabić i komesara EU za proširenje i susedsku politiku, Johanesa Hana, novinari su imali prilike da čuju kako se ocenjuju rezultati koje je postigla Srbija na svom putu ka EU.

Ana je rekla da je za našu zemlju najvažnije da održava dobru regionalnu saradnju i da ostaje na evropskom putu:

-Razumemo izazove sa kojima se Evropa susreće, ali i znamo šta treba da radimo. Nije važno kada ćemo postati član, ali je važno da što pre postanemo evropska Srbija. Zato stalno radimo na novim promenama prema preporukama Evropske komisije. Srbija je već skinuta sa spiska zemalja koje peru novac i tolerišu terorizam. Danas je ona primer kao zemlja koja je ne samo izmenila zakonodavstvo, već to i primenjuje. Zato nas zovu na međunarodne seminare, zainteresovani za naše iskustvo.

Premijerka je rekla da Vlada više ne šalje Skupštini zakone za usvajanje po hitnom postupku. O svakom se zakonu vodi javna diskusija, a Skupština je prekinula rasprave o zakonima ujedinjenim u jednu tačku:

Sve smo uradili da ispoštujemo primedbe Evropske komisije. Ovo je prva godina u kojoj zaostaje regionalna saradnja. Uzrok su takse Prištine. Nadamo se da će to biti kratko, jer ne postoji stabilnost Srbije bez stabilnosti regiona.

Han je ohrabren jutrošnjim razgovorom sa premijerkom, a i onim što je ona rekla na KZN. Pozdravio je sve što je preuzeto, a odnosi se na medijsku strategiju:

-Treba da omogućimo svima a učestvuju u konsultacijama o strategiji. Međutim, ta će strategija, posle donošenja morati i da se sprovodi.

Na pitanje da li je zadovoljan onim što je uradila Srbija na ispunjenju zahteva Evropske komisije i kako komentariše prve reakcije srpskih političara kada je preporuka stigla, Han odgovara da je zadovoljan onim što Vlada radi i da je premijerka spremna da obavi ovaj posao, čiji će se rezultati tek videti.

Na pitanje koji bi resor želeo da dobije u novoj konstalaciji odnosa EK, Han odgovara da mu je spoljna politika najdraža, jer dugo radi u tom sektoru.

Ana Brnabić pokazala je izvanredno ponašanje kada ju je novinarka KRIK-a pitala šta će preduzeti povodom toga što se brat njenog ministra Siniše Malog, vozi u skupim kolima koje je dobio od jedne firme zajedno s ostalim milionima mita.

Sasvim hladno odgovorila da ne može da prihvati ovakvu ocenu, sve dok ona ne stigne od nadležnih organizacija, čije će preporuke prihvatiti:

-Neću reagovati ni na članke ni na tviter.Uvažiću ono što mi kažu institucije. Mislim da porodice i rođaci funkcionera imaju pravo da žive i postoje u ovoj zemlji.♦