53. BITEF: Vraća se Tomas Ostermajer

53. BITEF: Vraća se Tomas Ostermajer

26/07/2019 Off By BERB

 

Pedeset treći Bitef će se tradicionalno održati u Beogradu u drugoj polovini septembra, ovoga puta u periodu između 17. i 26. septembra, a publika festivala će imati priliku da vidi dvanaest predstava iz devet zemalja.I ove godine, u glavnom programu Bitefa učestvovaće velika imena evropskog i svetskog pozorišta, kao što su Mila Raua, Štefana Kegija i Sepe Bajensa. Ipak, sa posebnom pažnjom se očekuje povratak na Bitef jednog on najpoznatijih evropskih reditelja, Tomasa Ostermajera, posle čak šesnaest godina.

Ostermajerovo matično pozorište, Šaubine am Leniner Plac (Berlin, Nemačka), predstaviće se beogradskoj publici predstavom Istorija nasilja, po tekstu Eduara Luija, 20. septembra sa početkom u 20 časova, na sceni Pozorišta na Terazijama.

O predstavi Tomasa Ostermajera, umetnički direktor Bitefa Ivan Medenica, između ostalog, kaže:

„Student iz francuske provincije pokupi, na nekoj pariskoj ulici, mladog Alžirca i odvede ga u stan. Pored seksa, njima se dogode i naznake ljubavi, ali se sve završi krađom smartfona, silovanjem i nemogućnošću da se ovo silovanje adekvatno prijavi porodici i nadležnim službama…

Ovu autobiografsku priču mladog francuskog pisca Eduara Luija, slavni nemački reditelj Tomas Ostermajer sklapa kao slagalicu, kombinujući vremenske perspektive i manje celine narativa, gradeći tako dramsku napetost. U središtu nije sam erotsko-krimi zaplet, već različita društvena zla, neka od njih naizgled nevidljivija, koja iznutra razgrađuju građansko društvo: provincijska zatucanost i netolerancija, ksenofobija, neprofesionalnost i predrasude u javnim službama (medicinski sistem i policija)… Ovom predstavom, Ostermajer kao da se vraća u svoju ranu, mladalačku fazu koju su odlikovale savremene teme, žestoka glumačka igra, video-radovi i izvođenje muzike uživo.

Publika Bitefa pamti prethodna učešća Ostermajerovih predstava na Bitefu. Radi se o produkciji Disco Pigs koja je bila u glavnom programu 34. Bitefa 2000. godine i predstavi po Ibzenovoj drami Nora sa 37. Bitefa 2003. godine. Obe predstave, podrazumeva se, nastale su u produkciji pozorišta Šaubine am Leniner Plac, čiji je Tomas Ostermajer dugogodišnji umetnički direktor. Za Noru, Ostermajer je dobio i nagradu „Politike“ za najboljeg reditelja festivala 2003. godine.

Rezervacija ulaznica za sve predstave 53. Bitefa počeće 15. avgusta i trajati do 1. septembra. Prodaja ulaznica za sve predstave na ovogodišnjem Bitefu počinje 2. septembra.

Pomenimo da su podršku festivalu pružili su i Ambasada Švajcarske u Beogradu, Ambasada SR Nemačke u Beogradu, Goethe-Institut Beogradu i Francuski institut u Srbiji. Bitef se zahvaljuje partneru festivala I&F Grupi, kompanijama Coca Cola Hellenic Srbija, IT kompaniji TeleGroup, Carnex, brendu Schweppes i prijatelju festivala Societe General Banka Srbija.(Press Bitef – foto Arno Declair).♦