HODGES: Uloga SAD u dijalogu trebalo bi da bude vodeća

HODGES: Uloga SAD u dijalogu trebalo bi da bude vodeća

18/07/2019 Off By BERB

 

“Uloga Sjedinjenih Država na Balkanu u razgovorima predsednika Srbije i Kosova Aleksandra Vučića i Hašima Tačija trebalo bi da bude veća – vodeća”, izjavio je u intervjuu Glasu Amerike general potpukovnik Franklin Ben Hodges, bivši glavnokomandujući američkih kopnenih snaga u Evropi.

“Naša obaveza mora da bude održiva, umesto epizodna. Ne možemo reći, organizujmo konferenciju o tome, a onda odmah pređimo na nešto drugo”, rekao je Hodges.

“I to je razlog zbog koga smatram da je potrebno da se pruži pomoć i veći prostor da bi Vučić i Tači postigli konačan dogovor. Treba, ne samo da se ukinu bilo kakve ‘crvene linije’, već da im se pruži podrška i zaštita od pritiska Rusije. Na primer da se pomogne Srbiji da se odupre pritiscima Pravoslavne crkve vezane za Rusiju”, kaže Hodges.
Nedavni primer američke inicijative, kako je Hodges označava, predstavlja susret američkog predsednika Donalda Trumpa sa mađarskim premijerom Viktorom Orbanom u Beloj kući.

“Kada sam nedavno bio u Beogradu, posle posete mađarskog premijera Orbana Vašingtonu, pitao sam predsednika Vučića šta o tome misli? Odgovorio je da bez obzira na to podržavate li ili ne predsednika Trumpa, to je za region bila krupna poruka – da predsednik Sjedinjenih Država hoće da ugosti vođu male zemlje u Bijeloj kući. To je ulilo nadu svim zemljama u regionu. Vučić je dodao da bi odsustvo američkog vođstva bilo katastrofalno”, kaže Hodges.

On takođe veruje da će Trumpova administracija ostati istrajna.

“Počevši od bivšeg podsekretara Wessa Mitchella, signali koji dolaze iz Stejt departmenta, dakle od administracije, jesu da moramo da obezbedimo alternativu opciji, da pojedini u regionu postanu Venecuele Evrope, koje potpuno zavise od rusku podrške i uticaja. To je nešto što Sjedinjene Države mogu učine i smatram da je sadašnja administracija spremna na to. Inače, šta vredi da predsednik Vučić svojoj javnosti govori da je zapadna integracija povoljna za Srbiju, a da se u stvarnosti to ne obistinjuje. To je nešto što Sjedinjene Države mogu da obezbede, i čini mi se da je Trampova administracija na to spremna”, kaže Hodges. Taj stručnjak američkog Centra za analizu politike Istočne Evrope ukazuje da niz neuspelih razgovora srpskog i kosovskog predsednika, čija je svrha normalizacija odnosa dve strane, pojačava strahovanja od diplomatske stagnacije, političkog radikalizma i regionalne nestabilnosti.

“Stabilnost u regionu u velikoj meri zavisi od stabilnosti i bezbednosti same Srbije. Stoga su i organizovane učestale posete zapadnih zvaničnika Beogradu, kao dolazak francuskog predsednika Emanuela Makrona i novog glavnokomandujućeg NATO-a, Toda Voltersa”, smatra Hodges. Prema njegovim rečima, Evropa i NATO prepoznaju strateški značaj obezbeđivanja stabilnosti na Balkanu, kao i značajnu ulogu koju Srbija igra u tom području – gde bi mogla da bude pozitivan i veoma odgovoran faktor stabilnosti (VOA).♦