MSUB: Izložba „U dodiru sa”uz performansi studentkinja FLU

MSUB: Izložba „U dodiru sa”uz performansi studentkinja FLU

09/07/2019 Off By BERB

 

U okviru izložbe U dodiru sa u Muzeju savremene umetnosti, Ušće 10, sutra, 10. jula od 17. časova,biće ponovo izvedena dva performansa. Kroz njih će studentkinje Fakulteta likovnih umetnosti interpretirati dela iz zbirki Muzeja savremene umetnosti.

Kako bi osobama koje ne vide ili slabije vide dočarala doživljaj slike Riharda Jakopiča Mesečina, nastale oko 1900. godine u imresionističkom maniru, Katarina Bošković se poslužila poezijom. Mladi glumac Milan Zarić će izvesti pesmu kineskog pesnika Li Baja, koju je recitovao i na otvaranju izložbe, 7. juna 2019. godine.

Serija crteža pod nazivom Rendered History, rad Vladimira Miladinovića iz kolekcije Muzeja savremene umetnosti, inspirisala je Katarinu Jovanović da kroz performans prenese sadržaj Miladinovićevih crteža, ali i podstakne publiku na promišljanje bliže istorije.

Oba performansa biće izvedena u prostoru izložbe U dodiru sa, u prizemlju Muzeja savremene umetnosti.

Izložba U dodiru sa obuhvata dvanaest radova iz zbirki Muzeja savremene umetnosti prilagođenih slepim i slabovidim osobama kroz interpretacije – radove studenata sa vajarskog odseka na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu. Interpretacije su oblikovane u raznovrsnim umetničkim formama i medijima (od taktilnih i audio radova, do performansa i prostornih, ambijentalnih instalacija) i nastoje da što vernije prenesu značenja, priče, doživljaje dela iz zbirki Muzeja, da podstaknu novo iskustvo umetnosti. Pored radova Riharda Jakopiča i Vladimira Miladinovića, prilagođeni su radovi Koste Miličevića, Vana Bora, Piva Karamatijevića, Ivana Tabakovića, Petra Lubarde, Radomira Reljića, Bore Iljovskog, Petara Omčikusa, Zorana Popovića i Tomislava Peterneka(Press MSUB).♦