GODIŠNJICA: Vlada zadovoljna svojim radom!

GODIŠNJICA: Vlada zadovoljna svojim radom!

01/07/2019 Off By BERB

Ranka Čičak

Premijerka Ana Brnabić zadovoljna je uspehom svoje vlade u protekle 2 godine:
Najvažnije je što smo nastavili ekonomsku stabilnost , koju je postigao Aleksndar Vučić, kako bi sledećoj Vladi ostavili osnove za još bolji rast. Ostali smo posvećeni progresu. Najvažnije je da građani znaju da radimo za njih i da im je administracija na usluzi 24 časa.

Ovakvim uspesima i željama doprinela je digitalizacija u svim sektorima. Premijerka je rekla da standard raste.Penzije su povećane za 2,5 osto, stavljen je van snage Zakon o zamrzavanju, a penzionerima koji su primali ispod 25 hiljada nije oduzet ni dinar, već im je primanje najviše povećano. Do kraja godine očekuje se još jedno znatno povećanje penzija i plata u javnom sektoru. Medicinske sestre mogu da očekuju 30 posto veće plate, a lekari 28 posto. U obrazovanju će plate narasti za 29 posto. Sve to neće ugroziti budžet države, koji je stabilniji nego ikada do sada. Trenutno je suficit 21,6 milijardi. U poslednje 2 godine minimalna cena rada povećana je za 19,5 posto.

Prosečna plata je 463 evra, 3 evra veća nego lane, a uskoro će biti 500 evra. Dosta su nam pomogle i strane investicije, koje su prešle 3 ipo milijardi. Samou prvih 5 meseci ove godine stranci su uložili kod nas 1 milijardu i 500 miliona evra. Zato je već u martu bilo 140.382 radnih mesta više nego ranije godine. Saradnja s MMF-om se nastavlja. Nastavićemo i put ka EU, iako se nećemo odreći saradnje sa ostalim zemljama sveta.
Premijerka je najavila obnovu svih bolnica i zdravstvenih ustanova u Srbiji, bez obzira da li se nalaze u velikim centrima ili zabačenim selima. Jedna milijarda evra uložena u zdravstvo pokazuje rezultate, a do kraja mandata ove vlade to će biti još vidljivije:

-Okrivljuju nas da je zabrana zapošljavanja u javnom sektoru onemogućila posao lekarima. Ali, to nije tačno. Važno je kontrolisano zapošljavanje. Ne administracija, ali da lekari i medicinske sestre. Zaposleno je 7.000 lekara i sestara, odobreno 3.000 specijalizacija, 300 diplomaca dobilo posao, a 158 najboljih je nedavno ušlo u bolnice.
Da se o siromašnima u Srbiji brine, pokazuje i podatak da je 1 milijarda i 300.000 dinara odvojena za 375 porodica u Srbiji, koje nemaju para da plate struju.
Od lane traje izmena Ustava sa najvećom javnom diskusijom do sada:

-A kada je 2006 godine menjan ustav, nije bilo ni jedne javne debate. Svi su amandmani danas usklađeni s Venecijanskom komisijom.To Evropa vidi.Otvorili smo 9 pregovaračkih poglavlja, potpisali 11 finansijskih sporazuma.Evropa ulaže 460 miliina bespovratnih sredstava.

Posle ovako optimističkog izveštaja, novinarima je premijerka odgovarala i na najneprijatnija pitanja.Recimo, na ono koje se odnosi na zapošljavanje u javnim preduzećima bez konkursa, rekla je da je to ipak manje važno od svih postignutih uspeha, da b se koristilo za kritiku.

Novinarka N1, Žaklina Tatalović postavila je pitanje svim ministrima – neka se javi onaj koji ima šta da zameri svom dosadašnjem radu. Nkiko se nije javio.

KRIK je postavio pitanje ministru zdravlja, Zlatiboru Lončaru, kako komentariše tvrdnje Rodoljuba Milovića da se njegovo ime pominje u slučaju Šarića i u sudskom procesu Zemuncima.

Nije mu bilo prijatno, ali je odgovorio:

-Istine ne mogu biti dve. Ja molim nadležne organe da sve ispitaju i daju odgovor na ovo pitanje. Ja sam 2010 godine bio odeljenski lekar u Urgentnom centru i nisam mogao da naređujem tadašnjem direktoru BIA Saši Vukadinoviću, niti šefu Biroa za koordinaciju rada službi bezbednosti, Mikiju Rakiću, a ni tužiocu za organizovani kriminal, a ni predsedniku Srbije, Borisu Tadiću.Tužilac Miljko Radosavljević je mafijaš u pokušaju, na alkoholni pogon, najmoćniji u Srbiji.

Ministar unutrašnjih poslova, Nebojša Stefanović rekao je da tužilac u to vreme nije podneo ni jednu prijavu protiv Lončara.

Novinar Krika insistirao je da se prokomentarišu reči načelnika UKP Rodoljuba Milovića u NIN-u da se i u slučaju ubistva Zorana Đinđića pominje Lončar, i da su Vesna Lončar i kum Miodrag Stojanović , povezani sa slučajem Šarić.

I odgovor na to pitanje prepušten je nadležnim organima. Zatim je sednica naglo završena, pa su neki novinari uskraćeni za odgovore na druge teme.♦