NOVA OBEĆANJA ZRENJANINCIMA: Ispravna voda u septembru!

NOVA OBEĆANJA ZRENJANINCIMA: Ispravna voda u septembru!

26/06/2019 Off By BERB

Ranka Čičak

Krajem sledećeg meseca građani Zrenjanina će moći da piju zdravu vodu iz česme. Ali, tek u septembru će se završiti sve analize te vode.

 

Ovo su premijerki , Ani Brnabić i okupljenim novinarima danas rekli vlasnici fabrike za prerađivanje vode, koja je izgrađena u ovom gradu. To je potvrdio i gradonačelnik Zrenjanina, Čedomir Janjić.

 

Brnabićeva je nastavila odlučnu akciju svog prethodnika, Aleksandra Vučića, da Zrenjanincima posle više od 100 godina obezbedi zdravu vodu.Do sada su pili arsen i druge otrove.

Privatnim sredstvima, ali i uz pomoć Vlade, ovde je izgrađena fabrika za prečišćavanje vode. Danas smo pogledali kako će se voda u bazenima prvo čisti od mulja, a zatim se iz nje izdvajati arsen, da bi posle svih filtriranja tekla potpuno čista. Za sada postrojenja stoje. A problema je još mnogo, ne samo tehničkih, već i međuljudskih. Premijerka je na današnji sastanak u fabrici pozvala ne samo privatne investitore i lokalno rukovodstvo, već i novinare, a i predstavnike građana i to iz 2 opozicione stranke – Dosta je bilo i Jedan od pet miliona. Molila je da se ništa ne radi tajno, da građani u svakom trenutku moraju da znaju u kakvom je stanju voda koju piju. Od 2004 zvanično je u Zrenjaninu zabranjena upotreba vode. Ana je obećala da će Vlada finansijski pomoći i Kikindu i druge gadove s lošom vodom. Zrenjaninska fabrika u stanju je da pročisti vodu za 80.000 stanovnika.To je samo za grad s periferijom. Ostalo je još 20.000 ljudi u opštinskim selima.

Kompanija ZIlio je fabriku završila još prošlog leta. A onda su počeli administrativni ,pa tehnički problemi. Filteri su još na carini. Ako sve ne bude rešeno, država koja je već pomogla privatnim vlasnicima, otkupiće ceo pogon♦
——-