REAKCIJA: Kako su u Tavankutu prevarili Vučića?

REAKCIJA: Kako su u Tavankutu prevarili Vučića?

25/06/2019 Off By BERB

Mediji u Hrvatskoj pišu da Dom kulture u bačkom mestu Tavankut, koji je obnovljen na zahtev predsednika Srbije Aleksandra Vučića, neće biti dodeljen upravi mesne zajednice u kojoj predstavnici hrvatske zajednice imaju većinu, kako je obećano, nego će biti iznajmljen seoskom vlasniku kafića.

Obnova devastiranog Doma kulture počela je u decembru prošle godine na osnovu šireg dogovora vodstva hrvatske manjine i predsednika Vučića kojim se želelo poboljšanje položaja Hrvata u Srbiji.

“Bilo je za očekivati da će taj hvalevrijedan projekt, čiju je realizaciju omogućio Aleksandar Vučić, biti uspješno priveden kraju, a na zadovoljstvo i lokalnog vodstva hrvatske zajednice, koja drži vlast u Tavankutu“, izjavio je predsednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini (DSHV) Tomislav Žigmanov.

Očito je, dodao je, “netko htio baciti sjenu pogodovanjem osobnim interesima i kršeći legalne odluke legitimnih tijela vlasti mjesne zajednice. No, kako dom kulture još nije otvoren za javnost, postoji prostor da se ostvari naum mjesnih vlasti, to jest da se spriječi samovolja pojedinaca.“

Dom kulture značajno je mesto događanja za meštane ovoga sela pa se čini potpuno opravdano da se kancelarija mesne zajednice smesti u nove prostorije i da objekt na taj način ujedno ima svog domaćina, izjavio je za list Hrvatska riječ predsednik Saveta MZ Tavankut i funkcioner DSHV-a Tomica Vojnić Mijatov.

-Na temelju tog stava Savjeta polovicom je ožujka upućena inicijativa svim mjerodavnim gradskim strukturama i smatrali smo da ćemo dobiti potvrdan odgovor. Međutim, prošlog mjeseca je taj prostor stavljen na dražbu, što smo apelirali da se zaustavi, ali kako to očito nije učinjeno, pukim smo slučajem prije koji dan doznali da je dodijeljen lokalnom vlasniku kafića na korištenje”, dodao je on.

Mijatov ističe da se radi o samovolji predsednika Skupštine Mesne zajednice Tavankut Gorana Mihaljevića, na čiji inicijativu je deo prostora Doma kulture prenamijenjen za ugostiteljstvo.

“Sanacija Doma kulture u Tavankutu proizašla je iz obećanja predsjednika Srbije Aleksandra Vučića danog hrvatskoj predsjednici Kolindi Grabar-Kitarović prije tri godine te se na svečanom otvorenju očekuje njegova nazočnost”,navodi Hrvatska riječ.

Vojnić Mijatov se pita, dodaje se u tekstu, kakva će reakcija predsjednika biti kada mu bude predočeno da je u reprezentativnom dijelu Doma umjesto mjesne zajednice smješten kafić, i to na svega nekoliko stotina metara od osnovne škole, što je ujedno, kako kaže, protuzakonito. Mijatov je na koncu poručio da se ova odluka lokalne samouprave neće tako olako prihvatiti(Izvor Index.hr).