AZEM VLASI: Srbija kriva za otkazivanje pariskog Samita

AZEM VLASI: Srbija kriva za otkazivanje pariskog Samita

25/06/2019 Off By BERB

 

Penzionisani ju politićar sa Kosova Azem Vlasi u razgovoru za Vijesti.ba. rekao je da je Srbija glavni krivac za otkazivanje pariskog Samita o Zapadnom Balkanu.

-Kosovska strana kao i Brisel i Vašington podrazumevaju i stalno naglašavaju da dijalog treba da rezultira finalnim sporazumom koji će između ostalog nezaobilazno dovesti do međusobnog priznanja kao što je Srbija priznala šest drugih država nastale od bivše Jugoslavije. Ako toga nema, znači da nema sporazuma jer to znači da Srbija ima teritorijalne pretenzije prema Kosovu. A Vučić stalno javno ponavlja da Srbija nikada neće priznati Kosovo. Zato je sastanak u Parizu odložen“, kaže Vlasi

Vlasi dalje kaže da “Vučić stalno ponavlja da je za neki kompromis, ali nikada nije pojasnio kakav to kompromis nudi. Nikakav kompromis ne može da podrazumeva osporavanje da je Kosovo definitivno suverena i nezavisna država. O tome nema ni razgovora ni kompromisa niti to od nas traže ni Brisel ni Vašington“, kaže Vlasi.

Dodaje kako Vučić koristi kao izgovor takse od 100 posto koje je Kosovo uvelo na uvoz robe iz Srbije koje su zapravo sankcije zbog neprijateljskog djelovanja Srbije protiv Kosova na međunarodnom planu.

-Skidanje tih mera Vučić tretira kao uslov za nastavak dijaloga, ali zadržava stav da Srbija neće nikada priznati Kosovo“, smatra Vlasi.

Na pitanje kakva je budućnost kada je u pitanju dijalog u regionu nakon ovog otkazivanja samita u Parizu, Vlasi odgovara da to sada niko ne zna.

-Kosovo funkcionira kao normalna država. Ima svoj funkcionalni ustavni poredak, kontroliše svoju granicu, što znači i prema Srbiji. Naconalne manjine, dakle i kosovski Srbi uživaju sva građanska i etnička prava i ničim nisu ugroženi.

Vlasi se nada da će jednom valjda i u Srbiji shvatiti da se jalova priča o Kosovu ne isplati te da je i u njenom interesu a i u interesu Srba koji žive na Kosovu da imamo normalne međusobne odnose.

“Rat sa Srbijom završili smo 1999. godine i te opasnosti više nema. Kosovo je spremno za nastavak dijaloga i mi želimo normalizaciju odnosa sa Srbijom“, zaključio je Azem Vlasi a Vijesti.ba. objavile.♦