“MEDITERANSKE NOTE”: Najveći svetski virtuozi stigli u Tivat

“MEDITERANSKE NOTE”: Najveći svetski virtuozi stigli u Tivat

22/06/2019 Off By BERB

Branka Conić

Koncertom Baibe Skride i solista Menjuhinove akademije, sinoć je u Centru za kulturu Tivat, počeo je drugi po redu festival Mediteranske note koji će ugostiti najveće svetske virtuoze. Otvaranjem festivala obeležen je i Svetski dan muzike, ali i zvaničan početak leta!

 

Festival će trajati do 29. juna i predviđeno je ukupno 7 koncerata. Četiri će se održati u Centru za kulturu Tivat, na Maloj sceni (21, 23, 25. i 27. juna), dva u Luštici Bay (22. i 24. juna), a završni koncert, Lakatoš će imati 29. juna u Porto Montenegru. Svi koncerti počinju u 21.30 časova.

 

Tokom devet dana festivala, Tivat će biti muzička prestonica ovog dela sveta, u kojoj će se predstaviti neki od najvećih svetskih virtuoza, poznatih po nastupima u koncertnim dvoranama Njujorka, Pariza, Berlina.

 

Solisti Menjuhinove akademije, 22. juna, nastupiće na Luštici. Ansambl čine mladi violinisti, violisti i čelisti izuzetnog talenta, čija se virtuoznost smatra svojevrsnom atrakcijom na klasičnoj sceni i koji nastupaju na najprestižnijim koncertnim podijumima u svetu.

 

, Kvartet Energie Nove iz Švajcarske i Irina Zaharenkova iz Estonije nastupiće 23. juna. Kvartet Energie Nove nastupao je na najvećim festivalima u Evropi. Magija ovog ansambla da zaintrigira maštu publike, pleni već nakon prvih taktova. Zaharenkova je jedna od najistaknutijih klaviristkinja svoje generacije, koja je svirala na prestižnim svetskim festivalima i trijumfovala na najznačajnijim međunarodnim klavirskim takmičenjima.

 

Gudački Trio Skride/Vukčević/Naveran (Baiba Skride, Ivan Vukčević i Pablo de Naveran) izvešće ekskluzivan koncert u Chedi hotelu u Luštici Bay, 24. juna.

 

Dvadeset i peti jun je rezervisan za Trio koga čine Nino Gvetadze, jedna od najuglednijih pijanistkinja i kamernih umetnica današnjice. Zatim Oleg Kaskiv, jedan od najtraženijih solista i kamernih muzičara svetskog renomea, ujedno i jedan od najuticajnijih pedagoga (profesor violine na međunarodnoj Menjuhinovoj muzičkoj akademiji) i Milan Reriha, virtuoz na klarinetu svetske reputacije, redovni kao solista vodećih orkestara.

 

U četvrtak 27. juna publici će se predstaviti Gudački sekstet.

 

Festival se svečano zatvara 29. juna koncertom Roby Lakatoš tria i Crnogorskog Simfonijskog orkestra, pod dirigentskom palicom Nade Matošević. Koncert će se održati u Sinhro Hali u Porto Monetenegru. Roby Lakatoš slovi za jednog od najuspešnijih violinista, koji je jednako poznat kao izvođač klasične muzike, ali i džez i tradicionalne romske muzike.

 

Cilj festivala Mediteranske note je da zaživi kao tradicionalna manifestacija po kojoj će Tivat i Crna Gora biti prepoznatljivi kao destinacija izvrsne kulturne i umetničke ponude.

 

Ulaz za sve posetioce je slobodan, zahvaljujući pokroviteljstvu Opštine Tivat, Ministarstva kulture, Porto Montenegra i Luštice Bay, što predstavlja svojevrsni poklon za naše sugrađane i sve goste crnogorskog primorja.♦