22. jun

22. jun

22/06/2019 Off By BERB

1869. – Otvoren kulturni centar “Građanska asina” u Beogradu, preteča “Kolarčevog narodnog univerziteta”. “Građanska kasina” je otvorena u zgradi Zadužbine Nikole Spasića u Beogradu


1533. Turski sultan Sulejman II Veličanstveni potpisao je sa Austrijom ugovor o miru, nakon drugog neuspešnog pohoda na Beč.

 

1535. Mesec dana nakon što ga je papa proizveo u kardinala, u Londonu je pogubljen Džon Fišer (John Fisher). On je odbio da prizna kralja Henrija VIII za poglavara novoformirane Engleske crkve.

 

1757. Rođen je britanski istraživač Džordž Vankuver, koji je plovio sa kapetanom Kukom 1772. i 1776. i istraživao Australiju, Vankuver i Island. Posebno su značajna njegova istraživanja pacifičke obale Severne Amerike. Po njemu su dobili naziv grad i ostrvo u Kanadi.

 

1805. U Đenovi je rođen italijanski političar i revolucionar Đuzepe Macini, jedna od najznačajnijih ličnosti u pokretu za oslobodjenje i ujedinjenje Italije.

 

1815. Nakon poraza kod Vaterloa Napoleon Bonaparta abdicirao je drugi i poslednji put.

 

1826. U Panami je, na inicijativu južnoameričkog revolucionara Simona Bolivara, održan Panamerički kongres čiji je cilj bio ujedinjenje južnoameričkih republika.

 

1826. Rođen je Bogoboj Atanacković, pisac ranog srpskog romantizma, pobornik reformi Vuka Karadžića i jedan od obnovitelja srpske proze nakon oslobadjanja Srbije od turske vlasti (“Dva idola”, “Bunjevka”, “Darak”, “Srpkinja”).

 

1869. – Otvoren kulturni centar “Građanska kasina” u Beogradu, preteča “Kolarčevog narodnog univerziteta”. “Građanska kasina” je otvorena u zgradi Zadužbine Nikole Spasića u Beogradu. Osnovana je sa ciljem da Beograđanima pruži mesto za druženje i sastanke. Trgovački svet, pored zabave, tu je mogao da se bliže upozna i obavi poslovne kontakte. Tokom skoro pet decenija postojanja, “Građanska kasina” je odigrala značajnu ulogu u kulturnom razvoju grada. U njoj je, na inicijativu dr Vladana Đorđevića, osnovan Srpski crveni krst, 1876, a zatim i Srpsko novinarsko udruženje, 1880. godine.

 

1874. Uspostavljena je prva telegrafska veza Brazila i Evrope.

 

1894. Afrička država Dahomej je postala francuska kolonija.

 

1898. Rođen je nemački pisac Erih Marija Remark. Postao je poznat po antimilitarističkom romanu “Na zapadu ništa novo”, koji je preveden na mnoge jezike i filmovan, a u Nemačkoj zabranjen po dolasku Hitlera na vlast.

 

1906. Rođen je američki filmski scenarista, producent i režiser austrijskog porekla Bili Vajlder . Dobitnik je nekoliko Oskara i nagrada na festivalima u Kanu i Veneciji (“Bulevar sumraka”, “Sabrina”, “Ljubav popodne”, “Svedok optužbe”).

 

1911. – Rođen Mile Stanković, književnik, novinar i urednik Radio Beograda

 

1914. Srpski kralj Petar Karađordjević povukao se s vlasti, a kraljevska ovlašćenja dobio je njegov drugi sin Aleksandar, koji je 1. decembra 1918. postao regent Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca, a nakon smrti oca 1921. kralj.

 

1940. Francuska je u Drugom svetskom ratu potpisala kapitulaciju u Konpjenju, mestu u kojem je francuski maršal Foš 1918. godine primio kapitulaciju Nemačke posle Prvog svetskog rata; general De Gol sastavio je u Londonu vladu Slobodne Francuske.

 

1941. Počela je operacija “Barbarosa” u Drugom svetskom ratu u kojoj su Hitlerove trupe sa više od 150 divizija napale SSSR duž cele granične linije izmedju Baltičkog i Crnog mora; Italija i Rumunija su objavile rat SSSR-u.

 

1941. Centralni komitet Komunističke partije Jugoslavije uputio je proglas u kojem je pozvao narode Jugoslavije na ustanak protiv nemačke okupacije.

 

1949. – Rođena Meril Strip (Meri Luiz), američka filmska glumica, dobitnica “Oskar”-a

 

1961. – Umrla Marija Karađorđević, rumunska princeza, jugoslovenska kraljica, nosilac Ordena Legije časti

 

1965. Japan i Južna Koreja potpisali su u Tokiju sporazum o uspostavljanju diplomatskih odnosa.

 

1966. – Rođen Jagoš Marković, pozorišni reditelj

 

1969. Umrla je američka filmska glumica i pevačica Džudi Garland, koja se kao devojčica proslavila ulogom u filmu “Čarobnjak iz Oza” za koju je dobila Oskara.

 

1984. – Rođen Janko Tipsarević, teniser, reprezentativac

 

1987. Umro je američki filmski glumac i igrač Fred Aster , koji se proslavio u holivudskim muzičkim filmovima sa partnerkom Džindžer Rodžers.

 

1994. Predstavnici Rusije potpisali su u sedištu NATO u Briselu program ove vojne alijanse “Partnerstvo za mir”.

 

2000. Američka svemirska letelica “Marsov osmatrač” otkrila je naznake o postojanju vode na Marsu.

 

2000. – Umro dr Slobodan Inić, sociolog

 

2001. Nemačka je počela isplatu ratne odštete ljudima koje je nacistička vlast tokom Drugog svetskog rata držala na prinudnom radu.

 

2001. Ustavni sud Turske zabranio je rad glavnoj opozicionoj proislamskoj Partiji vrline, koja je u parlamentu imala 102 poslanika, zbog njene anti-sekularne aktivnosti. Mesec dana kasnije polovina poslanika te partije osnovala je novu stranku pod nazivom “Saadet”.

 

2003. U okviru druge svoje posete Bosni i Hercegovini poglavar Rimokatoličke crkve Jovan Pavle Drugi prvi put je posetio Republiku Srpsku.

 

2005. Italijanski sud osudio je u odsustvu 10 bivših nacista SS oficira na doživotni zatvor zbog učešća u ubistvu 560 toskanskih seljana iz mesta Sant'Ana di Stacema. To je bio jedan od najstrašnijih masakara u Italiji tokom II svetskog rata.

 

2009. Međunarodni sud za zločine počinjene u Ruandi osudio je bivšeg visokog funkconera Ruande Kaliksta Kalimanzira na 30 godina zatvora zbog genocida.♦