FILIP KOSNET: Beogradu i Prištini treba dati prostor za dijalog

FILIP KOSNET: Beogradu i Prištini treba dati prostor za dijalog

21/06/2019 Off By BERB

Ambasador SAD-a u Prištini, Filip Kosnet izjavio je da Vašington nikada nije rekao da podržava sporazum o korekciji granice između Srbije i Kosova. Izraženo je smo mišljenje da Beogradu i Prištini treba dati prostor za dijalog i dogovor o onome što žele, uz prethodnu privremenu suspenziju taksi.

 

– Mišljenje američke vlade je da pregovarači obe strane treba da imaju slobodu da odluče o čemu žele da razgovaraju. Kada je američka vlada prošle godine saopštila da se nećemo usprotiviti razgovoru o graničnoj regulativi, nismo rekli da podržavamo korekciju, već da pregovarači treba da imaju slobodu da razgovaraju o tome šta žele”, prenose prištinski mediji ijavu ambsador.

Ponovio je stav SAD-a da bi Priština trebalo da ukine nametnute uvećane takse na robu iz Srbije da bi dijalog bio nastavljen.

– Zato mislimo da bi kosovska strana trebalo da privremeno suspenduje takse kao prvi korak ka ponovnom uspostavljanju dijaloga, ali istovremeno zahtevamo od Beograda da preduzme korake da ponovo započne taj proces”, dodao je on.

Govoreći o dijalogu Beograda i Prištine, Kosnett kaže da “dve vlade treba da tome pristupaju na kreativan način kako bi postigli kompromis koji verovatno nije popularan ni na Kosovu ni u Srbiji”(Agencije).♦