NOVA SCENA NP RADIONICA: Koliko je čoveku potrebno da bi se osećao živim?

NOVA SCENA NP RADIONICA: Koliko je čoveku potrebno da bi se osećao živim?

20/06/2019 Off By BERB

 

Ranka Čičak

Filip Grujić, najmlađi dobitnik nagrade Sterijinog pozorja i autor romana Bludni dani kuratog Džonija, napunio je večeras scenu Radionica Narodnog pozorišta u Beogradu.

Čitao se njegov rad Vilica Ebena Bajsera.To je drama koja pokušava da odgovori na pitanja koliko je čoveku potrebno da bi se osećao živim? Da li je potrebno da neke teme postanu istorija, da bi se čuo glas ljudi koji su na njih ranije ukazivali?

Radi se o dramatizaciji istorijskog događaja iz vremena posle Prvog svetskog rata. Bilo je u modi da se radijum koristi kao lek od mentalnih bolesti, anemije, impotencije. Stavljao se u puter, pastu za zube, vodu za piće. Ali, radijum je imao vek trajanja od svega nešto manje od 4 dana, pa je gubio lekovitost. Vilijam Bejli je odlučio da koristi čistu radioaktivnost umesto radijuma , kako bi ostala u telu 1500 godina. Bejli nije bio stručnjak, čak je i osuđen zbog falsifikovane diplome sa Harvarda.

Eben Bajers, bogati sin vlasnika fabrike železa mu je poverovao i počeo da koristi opasan napitak. Znalo se da su od zračenja umrle i devojke koje su radile u fabrikama sa radijumom, iako se to strogo krilo. Umro je posle nekoliko godina i Eben Bajers i posle toga je proizvod Raditor zabranjen.

Filip Grujić je ovu temu prvi upotrebio u umetnosti i scensko čitanje je izazvalo veliku pažnju. Rediteljka je Jovana Tomić, a igrali su veoma dobro Vučić Perović, Suzana Lukić, Pavle Mensur, Zoran Ćosić, Vladan Gajović, Suzana Petričević, Ivana Šćepanović, Zorana Bećir Đorđević, Danijela Tomović i Danijela Ugrenović. Korišćena je muzika Luke Mejdžora.Producent je Miloš Golubović, a organizatorka Tijana Mićanović.