VRUĆA TEMA: Predstavljena knjiga “Crnogorski separatizam”

VRUĆA TEMA: Predstavljena knjiga “Crnogorski separatizam”

19/06/2019 Off By BERB

Ranka Čičak

Da je neko sinoć, na prezentaciji nove knjige Aleksandra Rakovića “Crnogorski separatizam” ustao i rekao – Ja sam Crnogorac , bio bi zgažen.

Takva je bila atmosfera u prepunom amfiteatru Pravnog fakulteta u Beogradu. Njoj su doprineli svi govornici.

 

Vladika Joanikije je pohvalio što se mladi bave ovakvim temama:

 

-Dosta sam od Rakovića naučio, naročito iz njegovih obraćanja javnosti. Radujem se ovoj knjizi jer je zanimljiva tema o tome kako Crna Gora, srpsko ogledalo, dolazi u takvu krizu, da svoju istoriju negira i tumači sa pozicija naših neprijatelja.

 

Direktor izdavačke kuće Catena mundi, Branimir Nešić smatra da je ova knjiga izašla u pravom trenutku:

 

– Ono što se dešava u Crnoj Gori nije samo trenutna nevolja, već mnogo dublji problem. Nismo bili svesni konvertita u srpskom narodu. Naši su neprijatelji te konvertite stvarali ne samo u Crnoj Gori, već svugde gde je bilo Srba.Tako je idejni stvaralac bosanske nacije jedan austrijski činovnik. Knjiga “Crnogorski separatizam” je studija o stvaranju savremenog Montenegra i raseljavanju srpske Sparte. Obrađuje teme ko su bili ideolozi crnogorske nacije, kako su komunisti prihvatili crnogorske nacionalne ideje i ko stoji iza projekta rasrbljavanja Crne Gore.

 

Nešić kaže da je ishod rasrbljavanja Crne Gore neizvestan i da ga ne mogu rešiti samo Srbi iz Crne Gore, već svi Srbi :

 

– Republika Srpska i SPC moraju da učine sve, baš sve, kako bi odbranile Srbe u Crnoj Gori. Nužan je zajednički rad na povratku srpske državnosti Crne Gore. Srpska istoriografija, kao i druge naše društvene nauke, samo su se uzgredno bavile konvertitskim identitetima, koji su se pokazali razornim po srpstvo. Zato je sada potreban organizovan nastup.

 

Istoričar Aleksandar Antić kaže da za sve neuspehe Crna Gora uvek okrivljuje Srbiju:

 

– Autor ove zanimljive knjige nalazi korene separatizma unutar srpstva i otkriva od koga se CG otcepljuje- od Srbije ili srpstva.

 

– Rečeno je dosta kritike na račun crnogorskih aktuelnih, ali i bivših vlasti. Recimo, da se posle otcepljenja Crna Gora nije uopšte obnovila i da je ta zemlja, koju je stvorio srpski narod, ostala ista. Jedino je porastao autošovinizam, kojeg ima i u samoj Srbiji. Da se svima u svetu, kada je to opštekorisno, toleriše nacionalizam, a samo u Srbiji ne.

 

Publika se podigla na noge, kada je autor knjige rekao da će Srbija, Crna Gora i Republika Srpska biti ponovo ujedinjene:

 

– Crnogorski separatisti su se već predali, jer su spremni da udare na SPC. Pišem ovu knjigu 20 godina svojim beleškama. Zašto ovu knjigu crnogorske vlasti, koje me inače stalno napadaju, sada ne pominju? Jer ih ona muči i podseća da su konvertiti. Kriti će knjigu od svoje omladine. Njima su ostala 2 puta. Prvi je da se vrate srpskom duhu, a drugi- da se vrate Starčeviću i Paveliću. Moramo imati odgovore na sve ono što se radi prema Srbima u Crnoj Gori. Ne smemo da ih molimo.Oni takve poruke ne razumeju.
Čedomir Antić se pridružio kritici aktuelnih srpskih političara:

 

-Ovde su političari spremni sve da prihvate, samo da bude mir.

 

Publika je postavljala sve vatrenija pitanja:

 

– Kada ćemo iseliti Lovćenac iz Beograda? Zašto držimo crnogorske studente koji se nisu izjasnili kao Srbi? Svaki građanin iz CG koji živi u Srbiji treba da se opredeli. Dokle ćemo mi njih hlebom, kada oni Srbe u CG kamenom? To su izdajice srpskog naroda, ko ih ovde štiti? Kada se pojavila rusofobija u CG?

Na pitanje o rusofobiji autor knjige je odgovorio da je počela u vreme Milove vlasti.

 

Pitanje – da li novi crnogorski zakon i napad na srpske svetinje tamo, može biti podsticaj da i na Kosovu naprave isto – prvo zakon , pa otimanje srpskih svetinja, potaklo je predsednika Studentskog kluba Pravnog fakulteta, Nemanju Vučkovića, da smiri atmosferu razumnim rečima:

 

-Potrebna nam je diplomatija i mirno rešavanje problema. Naš je Klub osnovan 2016 godine i od početka se borimo za prava studenata, više za prava onih koji dolaze iz Crne Gore i drugih krajeva. Tako ćemo i nastaviti.

 

Da li zbog toga što su shvatili da su previše podigli tenzije u sali, ili im se zaista žurilo, organizatori ovog skupa su ga prekinuli i izvinili se što ne mogu da odgovaraju na nova pitanja.♦