DUŠAN JANJIĆ: Srbija se previše meša u unutrašnje stvari Crne Gore

DUŠAN JANJIĆ: Srbija se previše meša u unutrašnje stvari Crne Gore

19/06/2019 Off By BERB

Predsednik Upravnog odbora Foruma za etničke odnose Dušan Janjić rekao je u razgovoru za Dnevne novine da se Srbija previše meša u unutrašnje stvari Crne Gore i da je odnos Podgorice i Mitropolije crnogorsko – primorske unutrašnja stvar Crne Gore.

 

Janjić, rekao je da ne vidi nikakvu racionalnost da se pitanje crkve prelama na odnose Crne Gore i Srbije, a izjave predsednika Srbije Aleksandra Vučića povodom toga su “na pola puta”.

 

– Prvo je molio crnogorske vlasti da povuku zakon, a potom je govorio po principu ‘ja sam uradio što sam mogao’. To sve može da zbuni i pitanje je da li će se ovakav ‘nedorečeni’ trend nastaviti. Generalno mislim da se Srbija kao država nalazi u situaciji kada ozbiljno mora da preispita politiku podrške Srbima u regionu. To je ključ budućih odnosa na Balkanu. Što se tiče Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori, to je unutrašnja stvar Crne Gore, i to nije nešto u šta bilo koja država spolja može da se meša. Kada je podrška Srbima u regionu u pitanju, mislim da je Srbija prešla granicu koja je uobičajena u zaštiti svoje manjine”, smatra Janjić.

 

Podseća da je još u vreme Borisa Tadića usvojena Strategija odnosa prema Srbima u regionu, kojom, zapravo, srpsko pitanje u Crnoj Gori nije definisano kao manjinsko pitanje.

 

-U njoj su Srbi u Crnoj Gori definisani kao neko kome je oduzet status konstutivnog naroda i da oni treba da se bore za povraćaj tog statusa. Nadam se da će Vučić preispitati i tu varijantu i da je više neće pratiti, jer se, jednostavno, Srbija isuviše uvukla u unutrašnjo-političke odnose u Crnoj Gori”, ističe Janjić.

 

Janjić kaže da bi Srbija morala da preispita svoju politiku i zaustavi dalje mešanje u unutrašnje stvari Crne Gore. Mene, istina, iznenađuje izjava o autokefalnosti Crnogorske crkve, ali smatram da je normalno donošenje zakona koji će u isti položaj staviti sve verske zajednice.

 

Predsednik Upravnog odbora Foruma za etničke odnose Dušan Janjić tvrdi da je mitropolit Amfilohije snagu izvlačio iz kontakata sa Moskvom, ali je ona, u poslednje vreme, oslabila, jer je i patrijarh Irinej saopštio da je vezao mali brod SPC za Rusku pravoslavnu crkvu.

 

“O kakvoj mi, onda, autohtonosti govorimo, o kakvoj borbi za sprečavanje daljeg cepanja SPC govorimo ako su patrijarh, mitropolit i drugi svoj brod vezali za Rusku pravoslavnu crkvu. Ruska pravoslavna crkva nema nikakve simpatije za autohtonost SPC. Ona želi taj mali čamac SPC da ga ljulja, ali ne da ga integriše. Zbog toga sveti Sinod SPC mora da se oslanja na mlađe vladike, koji razumiju da SPC pripada srpskom narodu, a ne srpskoj državi, ali ne ni Moskvi. Tu se crkva pogubila”, zaključuje Dušan Janjić.♦