AMFILOHIJE: Vučić svojim ponašanjem i postupcima pokazuje da će izdati Kosovo

AMFILOHIJE: Vučić svojim ponašanjem i postupcima pokazuje da će izdati Kosovo

16/06/2019 Off By BERB

 

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije optužio danas predsednika Crne Gore Mila Đukanovića i crnogorsku vlast da nameravaju da “otmu crkvenu imovinu” i poručio da će je sveštenstvo Srpske pravoslavne crkve “braniti” ukoliko crnogorska Vlada ne uvaži njen zahtjev i ne povuče Predlog zakona o slobodi veroispovesti.

 

“Nakon što su sve rasparčali i rasprodali hoće da otimaju crkvenu imovinu kako bi je razdelili svojoj mafiji”, izjavio je Amfilohije podgoričkim Vijestima, dan nakon sabora u Podgorici sa kog su Mitropolija i tri eparhije SPC zatražile od Vlade Crne Gore da povuče Predlog zakona o slobodi veroispovesti, koji na nov način uređuje pitanje crkvene imovine.

“Pred bogom smo se zakleli i saborno zavetovali da ćemo čuvati, obnavljati i braniti svoje svetinje. Ako usvoje ovakav zakon, tako će i biti”, rekao je Amfilohije.

Vlada Crne Gore je sredinom maja, posle četiri godine rada, usvojila Predlog zakona o slobodi veroispovesti. Odredbe predloga zakona predviđaju da sve verske zajednice u Crnoj Gori moraju da dokažu da su pre 1918. godine bile vlasnice crkvene imovine, inače će im ona biti oduzeta i proglašena državnom, što je izazvalo oštro protivljenje Mitropolije crnogorsko-primorske.

 

 

Vlada je ranije navela da se tim aktom utvrđuju jednake obaveze i prava svih verskih zajednica koje deluju na teritoriji Crne Gore i na jasan i transparentan način se rešava pitanje državne imovine.

 

Crnogorski predsednik Milo Đukanović nedavno je ocenio da SPC želi da sačuva “verski monopol u Crnoj Gori”, i “infrastrukturu velike Srbije”.

 

Mitropolit crnogorsko primorski SPC optužio je predsednika Srbije Aleksandra Vučića da je “izdajnik”, jer “svojim ponašanjem i postupcima pokazuje da će izdati Kosovo”.

 

“To sam rekao, ali nismo se raspravljali, jer se on meni tako ne obraća. Drugačije razgovara sa mnom”, rekao je Amfilohije povodom pisanja “Vijesti” o navodnom sukobu mitropolita SPC i predsednika Srbije tokom Sabora SPC, održanog tokom maja u Žiči i Beogradu.

 

Komentarišući izjave generalnog sekretara predsednika Srbije Nikole Selakovića koji je ranije rekao da nikakvog sukoba nije bilo(RSE).♦