GG ULICE ZA BICIKLISTE: Pogrešna rekonstrukcija poteza od Vukovog spomenika do Kalemegdana

GG ULICE ZA BICIKLISTE: Pogrešna rekonstrukcija poteza od Vukovog spomenika do Kalemegdana

15/06/2019 Off By BERB

 

Grupa građana okupljenih ispred udruženja Ulice za bicikliste usprotivila se danas pogrešnom projektnom rešenju rekonstrukcije poteza od Vukovog spomenika do Kalemegdana, odnosno ZOO vrta.

 

Predstavnici i udruženja Ulice za bicikliste i Ne davimo Beograd su više puta tokom prethodnih par godina su ukazivali gradskim čelnicima i predstavnicima Evropske banke za obnovu i razvoj da se projektnim rešenjem ukida prednost koju u ovom trenutku ima tramvajski saobraćaj tako što će kroz trake kojima ide samo tramvaj biti pušten i automobilski saobraćaj.

 

I sami predstavnici Sekretarijata za investicije koji finansira ovu rekonstrukciju su priznali da će tramvaji biti sporiji, ali to pravdaju bezbednošću učesnika saobraćaja.

 

Ovo nemušto objašnjenje najviše govori o tome da ljudi koji su zaduženi za ovaj posao nisu mu dorasli, jer nigde u civilizovanom svetu se prednost ne daje privatnom automobilskom prevozu, već naprotiv javnom gradskom prevozu da bi se smanjile gradske gužve.

 

Sugestija gradskim čelnicima je da odustanu od ove 20 miliona evra skupe rekonstrukcije iz kredita EBRD, preprojektuju rešenje tako da tramvajske šine budu u sredini ulice sa nezavisnim bašticama (kao u Nemanjinoj i u Bul. Kralja Aleksandra), da se isplaniraju javne garaže, ukinu ulična parking mesta i umesto njih naprave biciklističke staze.

 

Rekonstrukcija može da sačeka, jer je urgentna samo zamena šina što se može uraditi nezavisno od zamene ostatka infrastrukture dok se ne isprojektuje praktičnije rešenje. Korist bi bila višestruka u smislu da centar ne bi bio dodatno blokiran dok se ne završe radovi koji su već u toku na Trgu Republike i u Karađorđevoj.

 

Takođe, grad bi dobio jedan pravi “zeleni” bulevar gde bi emisje štetnih gasova i buka bile svedene na minimum.♦