POČETAK RAZGOVORA O ČLANSTVU: Makedonija bez Albanije!

POČETAK RAZGOVORA O ČLANSTVU: Makedonija bez Albanije!

15/06/2019 Off By BERB

 

Severna Makedonija će, najvjerovatnije ove godine dobiti podršku EU za početak razgovora o članstvu, ali ne i Albanija. Francuska, Njemačka i Holandija, izjavile su da se protive da i Albanija započne pristupne razgovore.

 

Albanija i Severna Makedonija su se nadale da će im ministri odobriti početak razgovora o članstvu na sastanku naredne sedmice u Luksemburgu čime bi bilo omogućeno da to odobre i lideri bloka 20. i 21. juna.

 

– Ni jedna od ovih zemalja neće tada dobiti odobrenje – izjavile su diplomate i zvaničnici EU, iako je 13 članica, uključujući Italiju i Poljsku, predsednika Evropskog saveta Donalda Tuska i Evropska komisija javno pozvali da pregovori zvanično počnu.

 

Prema navodima diplomata, postoji dogovor među članicama EU da se odobre pregovori ali samo za Severnu Makedoniju koja će ući u NATO naredne godine.

 

Јedan od višerangiranih zvaničnika EU izjavio je da Severna Makedonija ima šanse za početak pregovora zbog istorijskog rješenja spora sa Grčkom oko imena. Zvaničnik ističe da to nije slučaj i sa Albanijom(Agencije).♦