HUMANOST NA DELU: Danas je Svetski dan davalaca krvi

HUMANOST NA DELU: Danas je Svetski dan davalaca krvi

14/06/2019 Off By BERB

 

Ranka Čičak

 

Crveni krst Srbije obeležio je danas Svetski dan davalaca krvi.

 

Glavna tema ovogodišnje kampanje je – Zdravlje je ljudsko pravo, a pristup bezbednoj krvi je pravo svakog pojedinca, kada mu je potrebna.

 


U ovogodišnjoj propagandnoj akciji Crveni krst – crveni tepih, učestvuje i preko 40 poznatih ličnosti javnog života. Tu je i preko 20 poznatih novinara, zatim veliki broj glumaca, muzičara i sportista.Od 18 februara do18 aprila više od 26 hiljada dece iz 614 osnovnih i 154 srednje škole pisalo je, crtalo i snimalo sve ono što smatraju važnim za promociju dobrovoljnog davanja krvi. Pobedili su učenici iz Novog Beograda, Palilule, Zemuna, Grocke, Savskog Venca, Rakovice, Čukarice, Lazarevca, Požarevca, Prokuplja, Trstenika, Knjaževca, Kraljeva, Velike Plane, Ivanjice, Boljevca, Šapca, Kuršumlije, Odžaka, Sremske Mitrovce, Rume, Kanjiže, Kikinde, Zrenjanina i Sombora. Pobednici će besplatno letovati u odmaralištu Crvenog krsta u Baošićima o trošku Ministarstva zdravlja Srbije.

 

Na svečanosti u Crvenom krstu, za najhumaniji grad proglašen je Požarevac sa preko 6 posto davalaca krvi od sto stanovnika. Sledi Kragujevac sa 4 ipo posto, Pirot sa sa 5,25 posto i Bački Petrovac sa nešto više od 4 posto.

 

Najhumanja opština je Preševo, gde je od sto stanovnika, njih skoro sto dalo krv. Sledi Inđija sa 6,39 posto, Lazarevac sa 5,74 posto, Bačka Palanka sa 5,64 posto, Zemun sa 5,41 posto, Despotovac sa 5,25 posto i Bački Petrovac sa 4,37 posto.

 

Predsednik Crvenog krsta Srbije, dr Dragan Radovanović rekao je da tri posto od ukupnog broja naših građana redovno daje krv:

Obraćam vam se kao predsednik Crvenog krsta, ali i kao hirurg kome je u svakodnevnom radu krv potrebna. Dolaze odmori i redovni davaoci putuju. Zato pozivam sve građane da daju krv, kako ne bi došli u nestašicu, jer bolesni čekaju.