SVEČANOST: Dan prijateljske Afrike

SVEČANOST: Dan prijateljske Afrike

14/06/2019 Off By BERB

Ranka Čičak

Prijem povodom Dana Afrike u Palati Srbije okupio je danas sve ambasadore sa ovog, ali i drugih kontinenata. Tu su bili i naš ministar spoljnih poslova, Ivica Dačić, kao i ministar rada, Zoran Đorđević.

 

Zanimljivo je da su Dačić i američki ambasador Kajl Skot zajedno došli i otišli. Jedini koji su se sa domaćinima pri rukovanju i poljubili, bili su Dačić i Đorđević.

U ime afričkih domaćina alžirski ambasador Abdelkader Mesdua pozdravio je sve prisutne i rekao da Srbija i afričke zemlje gaje prijateljstvo još iz vremena Titove Jugoslavije i nesvrstanosti.

Srpski ministar spoljnih poslova kaže da saradnja Srbije i afričkih zemalja obećava dobru budućnost:

– S pažnjom pratimo i rad Afričke unije, gde Srbija ima status posmatrača i podržava strateške ciljeve ove Unije, naročito na suzbijanju gladi i bolesti, kao i na razvoju kulture i ekonomskog i kulturnog ujedinjenje kontinenata. Afrika i njeni narodi zaslužuju stvaranje jednog jakog afričkog kontinenta i da se svi njihovi problemi rešavaju kod njih – u Africi. Brinu nas sve nesuglasice naših prijatelja, a mi u Africi imamo samo prijatelje, podržaćemo sve napore UN i Afričke unije za postizanje mira na kontinentu. Nastavićemo da učestvujemo u mirovnim misijama i u humanitarnim aktivnostima i stipendiranju afričkih studenata u Srbiji.

Alžirski ambasado Abdelkader najavio je dosta aktivnosti povodom dana Afrike. Prva će biti okrugli sto na temu ekonomije sa Beogradskim Univerzitetom 25 juna ove godine.U saradnji sa Privrednom komorom održaće se 30. septembra seminar o trgovinskim mogućnostima i investicijama Afrike i Balkana.♦