SVET – EU: Karta “Velike Mađarske” uzbudila Slovence!

SVET – EU: Karta “Velike Mađarske” uzbudila Slovence!

08/06/2019 Off By BERB

Slovenija je osudila geografsku kartu Mađarske koja uključuje i veliki deo Slovenije, a koju je na Twitteru objavila Kancelarija za međunarodnu komunikaciju koja je u sastavu kabineta mađarskog premijera Viktora Orbana.

Na karti je u okviru “Velike Mađarske” i slovenačko Prekmurje koje je pre Trijanonskog mirovnog sporazuma sklopljenog nakon Prvog svetskog rata pripadalo ugarskom delu Austrougarske monarhije.

“Slovenja osuđuje objavu te karte koja ne pridonosi jačanju evropskih vrednosti i dobrosusedskih odnosa. Evropska unija je nastala kao projekat kojim su nadvladana istorijska opterećenja i mržnja među narodima i državama”, objavilo je Ministarstvo spoljnih poslova na Twitteru.

Na mađarsku kartu, ali i na slične provokacije iz Italije reagovao je i predsjednik Borut Pahor, upozorivši na potrebu čuvanja međusobnog poštovanja i prijateljstva.

Pahor je upozorio da je se to može shvatiti kao izraz teritorijalnih pretenzija, što onda može da izazove opravdanu zabrinutost i nailazi na odbijanje demokratske politike i javnosti.

Na objavu mađarske karte reagovao je i slovenački premijer Marjan Šarec rekavši da se radi o ponašanju koje nije “ni evropsko ni miroljubivo”.

Šarec je naveo da se u slovenačkom susedstvu opet bude “fašizam, nacizam i slične ideje”(Agencije).♦