SVEZ ZA SRBIJU: Samo Slobodni (izbori) Spašavaju Srbiju!

SVEZ ZA SRBIJU: Samo Slobodni (izbori) Spašavaju Srbiju!

05/06/2019 Off By BERB

Ranka Čičak

Na današnjoj konferenciji za novinare, lideri Saveza sa Srbiju ponovili su svoje zahteve oko organizacije slobodnih izbora u Srbiji.

Upozoravaju da vremena više nema i da u Srbiji ne postoje uslovi za slobodne izbore. Pozivaju se na stav najuglednijih stručnjaka u zemlji, koji se bave tom temom i kažu da je to i njihov stav.

Kad bi danas u Srbiji bili raspisani izbori, opozicija bi ih sigurno bojkotovala.Tako bi oni bili neregularni.Opozicija tvrdi da se na takav odnos obavezala u sporazumu s narodom.

Inače, lideri Saveza sa Srbiju tvrde da su i dalje spremni za razgovore oko organizovanja slobodnih izbora, koji bi Srbiju vratili u red demokratskih zemalja. Dokument o svojim stavovima dostaviće svim nadležnim institucijama kojih se on tiče i svim međunarodnim organizacijama koje se bave ovom temom.

Proteste će nastaviti i pozivaju građane da se na njima pojave 8. juna. Obilaziće Srbiju svojom organizacijom slobodnih zona. U nalazu stručnog tima, koji je dat na 62 stranice, postoje i rokovi. Za ispunjavanje nekih uslova rok je – odmah, za neke je – 15. septembar, a za deo uslova rok je 1. novembar. Ako se prihvate uslovi, smanji će se pritisak na birače i omogučiti koliko , toliko slobodni izbori. To podrazumeva da nema obeleževanja glasačkih listića, slikanja listića i identifikacije glasača za koga su glasali, da u javnim preduzećima nema pritiska na zaposlene i njihovo glasanje.

Lideri SzS citiraju ocene Evropske komisije i drugih evropskih analitičara, da je Srbija ušla u red zemalja s ograničenom demokratijom, gde nema slobode medija i gde su javni servisi pod direktnom kontrolom vlasti. Ako se ide na redovne izbore, za njihovo raspisivanje ostalo je 8 meseci, a za eventualno prihvatanje zahteva opozicije, ostalo je samo 2 meseca.♦