BEOGRAD: Osmi jun – Olimpijski dan

BEOGRAD: Osmi jun – Olimpijski dan

05/06/2019 Off By BERB

Ranka Čičak

Osmog juna, povodom obeležavanja rođendana Međunarodnog olimpijskog komiteta, održaće se u Beogradu Olimpijski dan. On se obeležava u 206 zemalja sveta, a kod nas ima tradiciju od 26 godina.

Osnivači Olimpijskog komiteta Srbije bili su oficiri Vojske Kraljevine Srbije, pa je to bio povod da se ovogodišnji Olimpisjki dani održe na stadionu Vojne akademije.

U 12 časova će se u trčanju takmičiti deca od 4, 8 i 12 godina, zatim osobe sa invaliditetom. Održaće se i trka zadovoljstva, kao i porodična i štafetna trka.

Predsednik Olimpijskog komiteta Srbije, Božidar Maljković zahvalio je danas na konferenciji za novinare kompaniji Zlatiborac i Vojnoj akademiji na podršci i rekao da su osnovni ciljevi Olimpijskog dana, podsticanje na fizičku aktivnost, promovisanje porodičnih vrednosti, zdravog načina života i zaštita životne sredine. Cilj je i popularizacija olimpijskog pokreta i filozofije olimpijskog duha.

Dijana Savić iz Zlatiborca najavila je nagradu za najuspešnijeg vežbača.On će dobiti besplatan vikend na Zlatiboru za dve osobe. Svi učesnici trka dobiće majice sa amblemima Olimpijskog dana.♦