SASTANAK DAČIĆ – LAJČAK: Greška ako se pregovori sa Prištinom vrate u UN

SASTANAK DAČIĆ – LAJČAK: Greška ako se pregovori sa Prištinom vrate u UN

04/06/2019 Off By BERB

 

Ranka Čičak

Posle današnjeg razgovora u četiri oka, srpski ministar spoljnih poslova, Ivica Dačić i njegov češki kolega, Miroslav Lajčak rekli su novinarima da je lep osećaj kada među dve zemlje nema nikakvih otvorenih pitanja, a takav je slučaj sa Srbijom i Češkom.

 

Lajčak je odlično na srpskom jeziku objasnio da je poslednje otvoreno pitanje bilo još sa Jugoslavijom, odnosilo se na dug i – već je rešeno.

Novinari su ga pitali da li bi on, kao predsedavajući OEBS-a i ministar evropskih spoljnih poslova voleo da skine s leđa neuspele beogradsko prištinske pregovore u Brislu, pa da se oni vrate u UN, a on je odgovorio da to ne bi bilo dobro i da treba da se dovrše tamo gde su počeli.

Dačiću je žao što je nekadašnje srpsko rukovodstvo olako pustilo da se kosovsko pitanje iz UN preseli na EU. Zatim je neuspešne briselske razgovore objasnio:

– Dijalog sa Prištinom je trenutno na reanimaciji i nastavak zavisi od reanimatora, koji bi trebalo da mu udahnu život. Inače, Priština ne želi da se razgovor nastavi, pa ga zato i opstruira.Ovakvo njihovo ponašanje ozbiljno preti da ugrozi ceo region.
Lajčak je pohvalio Srbiju zbog velikog truda njenog predsednika da se zadrže dobri odnosi u regionu i siguran je da će tako ostati. Dačić je rekao da naša zemlja pruža punu podršku Slovačkoj u njenom predsedavanju OEBS-u i da će tako nastaviti.

Slovačkog ministra spoljnih poslova danas su primili predsednik Vučić i premijerka Brnabič.♦