PANČEVO: Da li će Crnjanski zameniti Štrosmajera?

PANČEVO: Da li će Crnjanski zameniti Štrosmajera?

30/05/2019 Off By BERB

 

Udruženje banatskih Hrvata protestvovalo je zbog predloga da se promeni naziv Štrosmajerove ulice i Ulice Matije Gupca u Pančevu, objavila je danas Radio televizija Vojvodine (RTV).

Gradska komisija za imenovanje ulica i trgova predložilo je da se ulice nazvane po Hrvatima preimenuju u ulice srpskih književnika Miloša Crnjanskog i Dragutina Ilkića Birte.

U Komisiji smatraju da su njih dvojica zaslužniji za Pančevo od Strosmajera i Gupca i tvrde da se ne radi o provokaciji.

Predsednik Udruženja banatskih Hrvata Goran Kaurić protestvovao je zbog odluke komisije i žalio se nadležnom telu pokrajine Vojvodine.

“Smatramo da su to neprimjereni akti jer su manjine bogatstvo Vojvodine i da velikani koji su ostavili jedan dio svojih života na ovim prostorima zaslužuju da pojedine ulice nose njihova imena. Time treba da se ponosimo i mislim da bi se ovakvim aktima mogao na neki način poremetiti dosadašnji suživot”, izjavio je Kaurić RTV-u.

Hrvatski mediji koji su preneli ovu vest navode da je Kaurić na praksu promena ulica koje su nosile imena hrvatskih velikana, u nekim banatskim mestima, upozorio još krajem prošle godine na sednici Hrvatskog nacionalnog vijeća.

Tada je ukazao na odluku gradskih vlasti u Zrenjaninu koja je odobrila brisanje Frankopanova imena iz naziva ulice i njezino preimenovanje u Metohijsku.

Tada je izjavio da je skandalozno bilo obrazloženje da su Frankopani pripadnici velikaške hrvatske porodice koja u prošlosti nije imala nikakvu ulogu za srpski narod i državu.

Vijeće je podržalo njegovu inicijativu da zatraži vraćanje starog imena ulice.

Član Izvršnog odbora HNV-a Darko Sarić Lukendić predložio je da Vijeće poduzme korake kakve je učinila mađarska zajednica koja je angažovala saradnike i popisala imena naselja i gradove u kojim se ne poštuju propisi o službenoj uporabi mađarskog jezika.

Srpski istoričar Predrag Marković smatra da se radi o osetljivoj stvari koja se može posmatrati na različite načine.

Nema većeg Banaćanina posle Dositeja od Miloša Crnjanskog. Zar da u velikom banatskom Pančevu Crnjanski nema ni jedan spomen, gde je i živeo. Što se banatskih Hrvata tiče, mi smo ponosni na to da svaka manjina kod nas ima svoja prava i svoj glas, ali bih se zapitao što je bilo kad su sva srpska imena izbačena iz Zagreba, Osijeka ili Slavonskog Broda”, rekao je Marković.

Posljednju reč ima će pokrajinski sekretarijat za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine koji treba da odluči da li će odobriti ili odbiti predlog pančevačkog sekretarijata, prenosi RTV(Agencije).♦