LJBLJANA: Narodno pozorište sa predstavom „Carstvo mraka“ gostuje na šestom Drama festivalu

LJBLJANA: Narodno pozorište sa predstavom „Carstvo mraka“ gostuje na šestom Drama festivalu

29/05/2019 Off By BERB

 

Olivera Živković

Narodno pozorište iz Beograda sutra, 30 maja, gostuje na šestom Drama festivalu u Ljubljani. Prikazae „Carstvo mraka“, Lava Nikolajeviča Tolstoja, u režiji Igora Vuka Torbice.

Na festivalu, koji je revijalnog karaktera i održava se od 25. do 31. maja, učestvuju i  pozorišta iz Slovenije, Hrvatske, Crne Gore i Češke Republike.

Narodno pozorište će 1. juna sa ovom predstavom gostovati i u Zagrebačkom kazalištu mladih.

Uloge tumače Olga Odanović (Matrjona), Hana Selimović (Anisja), Vanja Ejdus (Akuljina), Ljubomir Bandović (Petar), Anastasia Mandić (Kuma), Marko Baćović (Aćim), Ivan Đorđević (Nikita), Nikola Vujović (Mitrić), Ivana Šćepanović (Marina), Novak Radulović (Svat) i devojčica Jelena Blagojević (Anjutka).

Teme iz Tolstojeve drame, poput prevare, pohlepe, preljube, licemerja, ubistva i čedomorstva, a sve zarad novca koji je “svakom poslu gospodar”, veoma su prisutne i u današnjem vremenu. Slavni pisac u ovom komadu o grehu i izopačenosti karaktera, za šta najviše krivi očajničko siromaštvo, pruža dovoljno dokaza da su svi ti ljudi koji žive u jednom takvom carstvu mraka i sami mračni i svi međusobno podjednako sposobni za ono najgore…

Predstava je u Beogradu premijerno izvedena 24. marta 2017. godine.♦