POSLE SEDNICE SKUPŠTINE: Kako su opozicija i Radikali kritikovali Vučića

POSLE SEDNICE SKUPŠTINE: Kako su opozicija i Radikali kritikovali Vučića

28/05/2019 Off By BERB

 

Ranka Čičak

 

Iako je opozicija bojkotovala današnju sednicu Skupštine o Kosovu, ono malo lažne opozicije dovelo je predsednika Vučića više puta u situaciju da se pravda. Prvi utisak onih koji su slušali. Vučić se nije dao zbuniti, već je svom bivšem partijskom lideru odgovarao učtivo i obraćao mu se sa Vi. Radikali su uglavnom ubeđivali Predsednika da se okane  EU i približi Rusiji i Kini.

 

Šešeljevo obraćanje predsedniku na ti i stalne upadice ostavile su neprijatan utisak na sve. On je odgovarao da smo na evropskom putu, iz Evrope dobijamo najviše investicija, ali da nikada nismo bili bliži istočnim zemljama.

Vjerica Radeta mu je rekla da mora da sačuva integritet Srbije.Odgovorio  je da sluša i druge predloge, da se što pre ratosilja Kosova:

-Oni pre mene pustili su da se formira nezavisno Kosovo.Sve vreme sam se borio za Srbiju, kojoj sam se zakleo na vernost. Jedini sam se suprotstavljao strancima kada su donosili rešenja protiv interesa Srbije. Ja danas ne ćutim, nego se borim za ono malo mogućnosti koje još imamo. Kao što vidite, u proteklih 7 godina nismo priznali Kosovo. Oni su ga proglasili 2008 nezavisnim i sve velike sile sa zapada su ih podržale. Svih ovih 7 godina, nikada nisam bio duže od 4 dana na nekom odmoru.Ja sam jedan od onih koji ne ustaje sa ove stolice kad sedne, za mene ne postoji ni toalet ni krevet. Juče sam, dolazeći ovamo, po prvi put imao priliku da vidim kako je to kada vas neko sprečava da uđete, hoće da vas bije.Pročitao sam mnogo knjiga o fašizmu i tako nešto nisam našao nigde. Sve sam to istrpeo i uvek na civilizovan način odgovarao. Zviždali su mi u Novom Pazaru kada je bio Erdogan. Rekao sam im- ne znam šta da vam kažem. Poštujem našeg prijatelja Erdogana. Ali taj put će Srbija da vam napravi. Tada su zapljeskali. Mi nemamo problema ni u Vojvodini ni u Sandžaku. Šešelj nije izdržao da ne pomene  Rasima Ljajića. Vučić se pravio da ne čuje.

Miroslav Mirčić tražio je od Vučića da više afirmiše  institucije i Vladu kada se radio Kosovu:

-Mora se izvršiti priprema za rekonstrukciju Vlade Srbije. Ne možete trpeti ovolike pritiske ministara koji po svoje mišljenje idu u američku i druge ambasade. Vi živite u zabludi i mislite da će Zorana Mihajlović uvek biti uz vas. Hoće, dok ne ostanete potpuno sami.

Vučić  je odgovorio da se trudio da u Vladu predlaže ljude s integritetom, a ne one koji po mišljenje idu u ambasade.To se odnosi i na pomenutu gospođu Mihajlović. Imao sam različite sumnje u neke ljude koji su bili u odnosu sa nekom stranom zemljom i oni nikada više nisu imali moju podršku.

Vojislav Šešelj upada u reč:

– Da li je Zorana sada proverena?

Vučić smireno odgovara:

-Ja imam poverenje u gospođu Mihajlović, a one u koje nemam, videće se  posle sledećih izbora.

Šešelj ponovo upada:

-Znači, nema novih izbora.

Vučić odgovara da će izbori uskoro i da će Ana ako predloži rekonstrukciju Vlade, imati njegovu podršku.

Samo je jedan predstavnik prave opozicije učestvovao u raspravi, a to je bio Đorđe Vukadinović. Rekao je da  je došao zato što je tema važna i delikatna, a on je desetak puta predlagao da se stavi na dnevni red:

-Neki prijatelji, kada su čuli da dolazim, rekli su d vam donesem Ustav i Miroslavljevo jevanđelje.

Vukadinović je rekao Vučiću kako je Briselski sporazum štetan po Srbiju i kako do tog sporazumma  šiptarska policija nije mogla da švrlja po severu Kosova. Predbacio mu je da sve koji drugačije misle etiketira i žigoše:

-Ja se slažem da vam je potreban konsenzus, ali za to treba dijalog. Meni bi bilo bolje da nisam došao ovde, ili da sam počeo da vas napadam. Zaista hoću da čujem šta je taj kompromis na koji smo spremni? Moje pitanje glasi – da li je Rezolucija 12 44 još uvek na snazi?

Vučić  je rekao da se plaši kako se Vukadinoviću njegovi odgovori neće dopasti:

– Ne morate meni da donosite Ustav ni Miroslavljevo jevanđelje. Mogu da vas pitam šta piše u Miroslavljevom jevanđelju, ali vi pojma nemate, kao ni svi ti koji ga pominju.Ne znaju ni iz kog je veka taj dokument, niti šta predstavlja. Kada je  2006 donesen Ustav, nadali smo se da niko nema prava da proglasi protivpravno otcepljenje na teritoriji naše zemlje, a 2008 Kosovo proglašava nezavisnost, dok vi ćutite. Juče su me vaši koalicioni partneri dočekivali ovde i verovtno hteli da me tuku. Vi znate da to ne mogu poslanici, ali ja govorim o njihovoj nameri. Dešavalo se da se poslanici i potuku, ali da nekome zabrane da uđe u parlament, nikada se nije desilo. Nisam ja jurio da bijem Boška Obradovića, nego on svakog od nas. Što se tiče Briselskog sporazuma i tvrdnji da pre njega ROSU nije mogao na sever, kažite ko je bio na vlasti 26. jula 2011, kada je ROSU upao na sever sa 19 motornih vozila.Tom prilikom im gine jedan član. Moj Vukadinoviću, šta će vam te čaršijsske priče? Briselskim sporazumom dobili smo pravni osnov da tražimo da albanske jedinice ne budu na severu. Spasavali smo njime šta se spasiti može. Osećam se odgovornim za Briselski sporazum, iako ga nisam potpisao.♦