BEOGRADSKI FESTIVAL IGRE: „Jovan Ćirilov – za korak dalje“ Jakopu Godaniju

BEOGRADSKI FESTIVAL IGRE: „Jovan Ćirilov – za korak dalje“ Jakopu Godaniju

27/05/2019 Off By BERB

Jakopo Godani

Nagrada „Jovan Ćirilov – za korak dalje“ u okviru 16. Beogradskog festivala igre, po odluci stručnog žirija, pripala je italijanskom koreografu, Jakopu Godaniju.

 

Nagrada se dodeljuje za triptih radova (Uzvišeni izazov, Odjeci neumorne duše, Jedinstvena reakcija) koji je izvela Drezden Frankfurt kompanija igre u Centru Sava, 11. aprila ove godine i u Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu dan kasnije.

“Ono što čini Godanijev rukopis posve posebnim, jeste visok nivo estetskog savršenstva i virtuozna dinamika. On je koreograf koji vaja najsloženenije igračke figure, predivne posebnosti, u brilijantane, nezaustavljive oblike. On usavršava svaki korak u špic patikama do krajnjih telesnih granica, dok razvija sofisticiranu aluziju na geometriju klasične igre iz savremenog mentalnog okvira. Njegov osećaj za scensko vreme je precizan, a smisao za lepotu zadivljujuć. Sa fizičkim intenzitetom, bogat akcijom i egzaktnošću – praktično matematički u svom delovanju, Godani otkriva suštinu identiteta trupe koju je stvorio. Napuštajući površno i naglašavajući majstorsko poznavanje tehnike, gledalac doživljava koreografiju kao autentičan događaj u pravom smislu te reči” – navodi se između ostalog u saopštenju žirija.


Međunarodno priznat koreograf, Jakopo Godani rođen je u La Speciji, u Italiji, gde je 1984. godine počeo da uči balet i modernu igru u Centru Loredane Rovanje. Tri godine je studirao vizuelne umetnosti u Školi lepih umetnosti u Karari, a 1986. godine je primljen na usavršavanje u međunarodnom centru za igru Morisa Bežara – Mudra u Briselu. Kao profesionalac, Godani je debitovao 1988. godine, nastupajući u nekoliko pariskih trupa savremene igre. U Briselu je 1990. godine osnovao sopstvenu kompaniju i započeo koreografsku karijeru. Od 1991. do 2000. godine, bio je prvi solista u Baletu Frankfurt pod vođstvom Vilijama Forsajta, i istovremeno sarađivao sa ovim koreografom u stvaranju mnogih naslova. Godani je koreografsku karijeru razvijao kreirajući originalna dela za veliki broj svetskih kompanija, kao što su: Kraljevski balet u Londonu, Bajerski državni Balet, Nacionalna kompanija igre iz Madrida, Holandski teatar igre, Kraljevski danski balet, Balet Britanske Kolumbije, Balet Kapitol iz Tuluza, Balet Teatra milanske Skale, Kraljevski flamanski Balet, Finski nacionalni Balet, Balet državne Opere u Berlinu, Sidnejska kompanija igre, Balet izraelske Opere, Suzan Delal Centar, Holandski nacionalni balet, Aterbaleto, Balet Monte Karla, Kompanija Cedar Lake, i mnoge druge. Godani je postao umetnički direktor Forsajt kompanije (kasnije Drezden Frankfurt kompanija igre) početkom sezone 2015/2016. Njegov rad je istovremeno sofisticiran, telesan i sirov. On koristi kolektivnu snagu u formi jednog organizma, na posve artikulisan način. On osmišljava sve segmente dela, od inicijalne koreografije, preko dizajna prostora, objekata, okoline i postavke scene, piše tekstove i koncept za dramaturgiju, stilizuje imidž izvođača osmišljavanjem kostima, stvara i razvoja inovativne načine korišćenja rasvete, video radova i projekcija, kreira i prilagođava muziku za neke od svojih komada… Godani je sastavio tim profesionalaca koji slično razmišljaju, kako bi zajedno, tokom celokupnog procesa razvijali originalne ideje, vođeni kreativnim i inovativnim pristupom koji ima za cilj sagledavanje naprednog savremenog sveta.

Prethodni laureati nagrade „Jovan Ćirilov – za korak dalje” su Jirži Kilijan, Šaron Ejal, Dimitris Papajoanu i Mari Šuinar.

Da potsetimo da su u okviru glavnog programa 16. Beogradsog festivala igre, koji se odvijao pod sloganom EMOCIJE, publici je predstavljeno 16 trupa, i to iz Tel Aviva, Haga, Štutgarta, Antverpena, Rima, Johanesburga, Nanta, Atine, Seula, Grenobla, Liona, Frankfurta, Montreala, Filadelfije i Barselone. Festivalske predstave i paralelne programe je pratilo skoro 25.000 ljudi, kao i 117 akreditovanih novinara iz zemlje i inostranstva.

U Beogradu su 22 celovečernja programa izvedena u Centru Sava, Jugoslovenskom dramskom pozorištu, Pozorištu Atelje 212, Operi Madlenianum, Pozorištu na Terazijama i u Beogradskom dramskom pozorištu. Tri trupe su nastupile na sceni novosadskog Srpskog narodnog pozorišta, a jedna u Vršcu na sceni Pozorišta Sterija. Izvođenje svojih radova pratili su Ohad Naharin, Jakopo Godani, Mari Šuinar, Rašid Uramdan i Dunja Jocić, dok su koreografi Erik Gotje, Dada Masilo, Sidi Larbi Šerkauji, Eun Mi An i Ambra Senatore, i sami nastupili pred pubikom. Glavni program je kratkom besedom otvorila primabalerina londonske Kraljevske opere, Vivijana Durante.

Festivalu je prethodio nastup atinske trupe Hristosa Papadopulosa u Jugoslovenskom dramskom pozorištu, u decembru 2018, kao i šesta po redu januarska revija filmova Dani igre u Kinoteci, na kojoj je prikazano 6 dokumentarnih i 7 igranih filmova o igri, novije produkcije. Na Svetski Dan igre, 29. aprila, izvedena je predstava “Pariski život” kao rezultat šestomesečne radionice sa učenicima baletskih škola iz Beograda, Pančeva, Rima i Milana, u koreografiji Sabrine Bosko.

U susret, ali i u toku festivala, održani su brojni besplatni majstorski kursevi za učenike baletskih škola i profesionalne igrače iz Srbije, kao i radionice za decu bez prethodnog iskustva u umetničkoj igri.

Na uspešnoj realizaciji festivala, organizatori su zahvalni ambasadama zemalja učesnica, Gradu Beogradu, Ministarstvu kulture i informisanja, Pokrajinskoj vladi i gradovima Novi Sad i Vršac. Dvanaest godina zaredom, generalni sponzor festivala je kompanija Vip mobile, a tradicionalni partneri su Erste banka, kompanije Visa, Nestle Adriatic, Nivea, DDOR Novi Sad, Fondacija Hemofarm, JP Posta Srbije, brend Schweppes, Naftna industrija Srbije, kompanije Haineken Srbija, Vahali, Marbo Product, Elektroprivreda Srbije, Advokatska kancelarija Bojović, Drašković, Popović i partneri, supermarketi Maxi, Telegrup, Teri inženjering, kompanije Beograd na vodi, Drogeri Markt, firma Mateh, hoteli Hyatt Regency Beograd, Crown Plaza, Marriott, i drugi.♦