SKUPŠTINA SRBIJE O KIM: Ko učestvuje a ko bojkotuje sednicu!?

SKUPŠTINA SRBIJE O KIM: Ko učestvuje a ko bojkotuje sednicu!?

27/05/2019 Off By BERB

Ranka Čičak

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić danas će poslanicima Narodne skupštine predstaviti izveštaj o dosadašnjim pregovorima o rešavanju problema s Kosovom.

 

Međutim, kako su istakli mediji, na sednici neće biti predstavljen detaljan plan Srbije koji će biti ponuđen Prištini da ne bi bila ugrožena pregovaračka pozicija Srbije.

U Skupštini navode da će Vučić na današnjoj posebnoj sednici govoriti najmanje dva sata, kao i da će se, osim Kosova, dotaći i drugih tema.

Vučić je govor pripremao zajedno sa 30 saradnika, a također su spremljeni i odgovori na eventualna pitanja poslanika.

Sednici će prisustvovati i predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić, ministri i direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo Marko Đurić.

Predsednica Skupštine Maja Gojković izjavila je da očekuje da će debata biti sadržajna i da će trajati dva dana, a da će posle Vučićevog izlaganja svi šefovi poslaničkih grupa i poslanici imati priliku da komentišu izveštaj i da iznesu svoje stavove.

Na sednicu neće doći deo opozicije koji bojkotuje rad parlamenta i podržava proteste „1 od 5 miliona“. Opozicija će sednicu pratiti i komentarisati iz skupštinskog hola. Opozicioni poslanici traže da im vlast dostavi ne samo Izveštaj kancelarije za KiM već i izveštaj o dijalogu u kom bi bili navedene sve informacije o zvaničnim i kako su rekli tajnim pregovorima. Jedan od formalnih zahteva protesta „1 od 5 miliona“ je i da vlast objavi plan za Kosovo.

Najavljeno je da će, pored SNS i Partija ujedinjenih penzionera (devet poslanika), Jedinstvena Srbija (šest poslanika), Pokret socijalista – Narodna seljačka stranka (pet poslanika), Savez Vojvođanskih Mađara (pet poslanika) i poslanička grupa Socijaldemokratske partije Srbije (10 poslanika) Rasima LJajića prisustvovaće popodnevnoj sednici.

Doćiće i poslanici Srpske radikalne stranke (22 poslanika), ali još nije poznato da li će oni podržati predloženi izveštaj. Kako je rekao Nemanja Šarović, poslanik ove stranke stav o Izveštaju Radikali će saopštiti tokom diskusije. Od toga će zavisiti da li će podržati Vučićev izveštaj.

Sednicu neće bojkotovati poslanička grupa LDP-LSV-SDA Sandžaka (devet poslanika i LDP Čedomira Jovanovića.

Predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak potvrdio je dolazak, ali i istakao da je ovo sedma ili osma sednica na temu Kosova kojoj je prisustvovao i da „nijedna nije donela konkretni rezultat“.

Poslanici Stranke moderne Srbije (šest poslanika) čiji je šef Tatjana Macura, i koji su 2016. većinom izabrani na listi Dosta je bilo Saše Radulovića, najavili su da dolaze i da prekidaju bojkot. Naveli su da su tako odlučili nezavisno od ove sednice. Iz Saveza za Srbiju saopšteno je da je svako ko raskine bojkot raskinuo Sporazum za Srbiju, zajednički dokument šire opozicije, potpisan tokom protesta „1 od 5 miliona“.

Sednicu bojkotuje i grupe Samostalnih poslanika gde su dvoje u Stranci slobode i pravde Dragana Đilasa. Izjavio je da nijedan pravi opozicioni poslanik neće prisustvovati ovoj sednici parlamenta.

Pri bojkotu je ostalo i 15 poslanika Demokratske stranke, kao i četiri poslanika Socijaldemokratske stranke Borisa Tadića.

I Boško Obradović, lider Dveri (tri poslanika), bojkotovaće sednicu.

Iako nisu u SzS poslanici Demokratske stranke Srbije (dva poslanika neće prisustvovati današnjoj sednici.

Pokret Dosta je bilo (tri poslanika) koji takođe nisu u Savezu i nisu potpisnici Sporazuma takođe su najavili da će bojkotovati sednicu.

Od 21 poslanika koji ne pripada nijednom poslaničkom klubu, njih cetvorica će po svemu sudeći prisustvovati sednici o Kosovu i Metohiji, i to Muamer Zukorlić, Jahja Ferhatović, Dragan Jovanović i Mladen Grujić. Sednici će po svemu sudeći prisustvovati i Miladin Ševrlić, koji je doskora bio deo poslaničkog kluba Dveri.

Dva poslanika Zelene stranke biće u skupštinskoj sali ali neće učestvovati u diskusiji i neće glasati. Nezavisni poslanik i predsednik Nove stranke Zoran Živković neće učestvovati u raspravi.♦