LSV: Vojvodina mora da se brani od centralizma

LSV: Vojvodina mora da se brani od centralizma

25/05/2019 Off By BERB
LSV: Vojvodina mora da se brani od centralizma

 

Predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak izjavio je sinoć da je sudbina Vojvodine takva da sve što se događalo u proteklih 100 godina vodi ka tome da je ona bila eksploatisana.

 

– Dolazimo do pitanja da li se može nešto sačuvati za buduće generacije ako se ne budemo branili. Branimo se od centralizma. Dokaz za to je da se najrazvijenije opštine u Srbiji nalaze upravo tamo gde se donose odluke – u Beogradu. Od 15 najrazvijenijih opština u Srbiji, svih 15 se nalaze upravo u Beogradu – rekao je Čanak na tribini Vojvođanskog fronta „Vreme je za Vojvodinu“ u Bečeju, a koju su organizovale LSV i Vojvođanska partija.

On je potvrdio da će prisustvovati sednici Narodne skupštine o Kosovu, koja je zakazana za ponedeljak, 27. maj.

– Ovo je sedma ili osma sednica na temu Kosova kojoj sam prisustvovao i nijedna nije donela konkretni rezultat. Primer za to je da je prošlo 12 godina od donošenja Ustava Republike Srbije, a Skupština nije donela Zakon o sprovođenju izbora na Kosovu. Razlog za to je očigledan – izbori nikada nisu ni planirani – naveo je lider LSV.

– Za ovih 30 godina ni LSV, ni VP, nisu odustale od svoje ideje. U međuvremenu smo bili svedoci odnosa različitih vlasti prema Vojvodini. Vojvodini niko neće vratiti sve ono što joj pripada i što joj je nasilno oduzeto ako to ne uradimo mi sami, Vojvođanke i Vojvođani. Ne možemo očekivati da će joj oni koji su joj oduzeli sve vratiti nešto – istakao je predsednik VP Aleksandar Odžić.

On je potvrdio da su u Vojvođanski front pozvani svi koji se zalažu za Vojvodinu, pre svega njenu autonomiju, ali i odlazak mladih.

Predsednica opštinskog odbora Bečej i članica predsedništva Vojvođanske partije Vera Guljaš je istakla da LSV i VP spaja borba za povratak autonomije zbog toga što smo u prošlosti dokazali da znamo kako da je koristimo.

Na tribini je govorio i predsednik opštinskog odbora Lige socijaldemokrata Vojvodine Bečej Ferenc Toth(Press LSV).