SKUPŠTINA SRBIJE: “redaljka” na “nepodobne” sudije i sudstvo!

SKUPŠTINA SRBIJE: “redaljka” na “nepodobne” sudije i sudstvo!

23/05/2019 Off By BERB

Ranka Čičak

Umesto o sudijama kojima je istekao mandat, poslanici Skupštine Srbije su se danas raspričali o stanju u sudstvu uopšte.

Vjerica Radeta primetila je da smo, kopirajući Evropu, napravili tribunalizaciju našeg društva:

-Prateći taj put, uništili smo i ono malo našeg, ne baš dobrog, pravosuđa. Činjenica je da je uvek politika imala uticaj na naše sudove i uvek se znalo šta to nije dobro. Ali, otkad se i formalno u našem Ustavu i zakonima napisalo da sudije ne mogu biti članovi ni jedne političke stranke, e tada su počele stranke da utiču na sudije. Dok su sudije bile formalno članovi stranaka, taj se uticaj manje osećao.Moramo se vratiti na sudove opšte nadležnosti. Ja mislim da je samo manji broj sudija korumpiran. Ali, taj manji broj vedri i oblači. Desi vam se ubistvo.Dobar prijatelj vas posavetuje – idi kod tog i tog advokata, on je povezan s tim i tim sudijom, koji može da obezbedi da baš on dobije taj predmet, da kazna bude samo 1 godina, a to košta 5.000 evra.Pa vidite da li vam se to isplati više nego bar 10 godina zatvora! Onog kretena, Zagorku Dolovac, koja ne brine koliko je u ratu Srba pobijeno, na mesto javnog tužioca doveo je Nenad Čanak još u vreme Tadića. Ona je još na tom mestu i ne zanima je njen posao.

Marijan Rističević načeo je napade na sudiju Apelacionog suda, Miodraga Majića:

-Napao me je što sam juče rekao kako mislim da je uzeo novac da oslobodi Gnjilansku grupu OVK terorista, koji su ubili 80 ljudi i 250 mučili. A zar sam lagao? Juče je Centar za pravosudna istraživanja izdao saopštenje protiv ove moje diskusije u Skupštini protiv Majića, a potpisao ga je lično Majić, koji je osnivač i predsednik ove nevladine organizacije.

Poslanik Neđo Bošković pročitao je biografiju inkriminisanog Majića i primetio da je previše brzo izabran za sudiju Apelacionog suda:

-Sada se pokrenula medijska mašinerija, koja će od Majića napraviti žrtvu.Pogledajte samo kako to radi list Danas.



Poslanik Aleksandar Marković osuo se na Majićevu izjavu, kako ministarka Kuburović dobro zna njegovu stručnost, jer mu je bila pripravnica:

-Sram ga bilo što se tako odnosi prema ministarki i da je omalovažava!

 

 

Marko Atlagić ocenjuje da je za vreme bivše vlasti srpsko sudstvo bilo najgore u Evropi:

-Podsetiću vas da su 800 sudija proterali iz pracosuđa, među njima i najstručnije. Za pomoćnika ministtra pravde postavili su čoveka sa srednjom školom. Neke su sudije umrle od nepravde, a neke izvršile samoubistvo.Skandal je bio kad su, birajući sudije naklonjene svojoj vlasti, izabrali i mrtvog ljubišu Ristića iz Požege. Njihova Sonja Brkić opasno je kršila zakon, jer je bila istovremeno i sudija Vrhovnog suda i predsednica Republičke izborne komisije.Samo u RIK- u uzela je 673.000 dinara za te izbore.Dolaskom gospodina Selakovića za ministra pravosuđa, stvari su počele da se menjaju. A što se tiče Majkića, nije on sam oslobodio OVK zločince. To su uradili i njegovi mentori iz DOSa.♦