Da li je Srpkinja Tajana Tajčić srušila austrijsku vladu?

Da li je Srpkinja Tajana Tajčić srušila austrijsku vladu?

22/05/2019 Off By BERB

 

Tajana Gudenus, Srpkinja iz Hrvatske koja se pojavljuje na snimci zbog koje je pala austrijska vlada, oglasila se preko svojih dvokata i izjavila da nije odgovorna za pad vlade Austrije niti je na bilo koji način uticala na događaje koji su doveli do ostavke Hanca Kristijana Štrahea.

 

– Nisam odgovorna za pad austrijske vlade, niti sam na bilo koji način uticala na događaje koji su doveli do političkih posledica i ostavke vicekancelara Savezne republike Austrije, navela je Tajana Gudenus u pisanoj izjavi, prenosi Dnevni Avaz.

Pismom se oglasilo i advokatsko društvo Stojković, koje zastupa

Sve demantuje; Tajanu Tajčić Gudenus

, i koje je navelo da “označavanjem njihove klijentkinje kao nekoga ko svojom “fatalnom privlačnošću” utiče na političke događaje odnosno označavanjem kao nekoga ko predstavlјa toliko moćnu figuru koja je u mogućnosti da svojim ponašanjem dovode do pada vlade jedne od vodećih država Evropske unije, ona postaje meta i ugrožava se njena bezbednost”.

Tajana Gudenus supruga je šefa poslaničkog kluba FPÖ-a Johana Gudenusa, jednog od aktera u kompromitujučeg videa. Kako piše “Dojče Velle”, radi se o mladoj ženi koja potiče iz srpske porodice iz Hrvatske. Navodi se da je Tajana Gudenus, rođena Tajčić, zajedno s porodicom izbegla u Banju Luku nakon početka rata 1992. godine, i da odatle je i njeno poznanstvo s Miloradom Dodikom koji je bio na njihovoj svadbi.

Podsetimo, na snimkama koje su objavili Der Spiegel i Sueddeutsche Zeitung, Štrahe i njegov saradnik Johan Gudensen, sadašnji predsednik zastupničkog kluba FPÖ-a, u julu 2017., dva meseca uoči parlamentarnih izbora u Austriji, u vili na Ibizi razgovaraju s jednom ženom koja se predstavlja kao nećakinja ruskog oligarha koji želi da uloži 250 miliona evra u austrijsku privredu.

Sueddeutsche Zeitung i Der Spiegel objavili su tajno snimljeni video na Ibizi u kojem Strahe u razgovoru s jednom navodnom ruskom biznismenkom za novac nudi prednosti na tenderima.

Iako je sagovornica u nekoliko navrata ponovila kako se radi o ilegalnom novcu, Strahe i Gudenus su navodnoj investitorki ponudili kupovinu najtiražnijeg austrijskog dnevnika Kronen Zeitunga.

“Ako tri nedelja uoči izbora preuzmete Kronen Zeitung i podržite nas da dođemo do vrha, onda možemo pričati o svemu”, rekao je Strahe u videu(Agencije).♦