ALEKSANDAR VUČIĆ: Ništa gluplje u svom životu nisam pročitao od saopštenja Kvinte

ALEKSANDAR VUČIĆ: Ništa gluplje u svom životu nisam pročitao od saopštenja Kvinte

21/05/2019 Off By BERB

Ranka Čičak

Predsednik Aleksandar Vučić sa improvizovane konferencije za medije, posle svečane promocije novih primadnika srpske policije, poručio je da je iznenađen saopštenjem Kvinte (ambasada Francuske, Nemačke, Italije, Velike Britanije i SAD)posle izbora za gradonačelnike opština na severu KiM, iz kojeg jedino može da se zaključi da su neki nezadovoljni što su izbori protekli u miru i redu:

 

Želim da im čestitam na njihovoj inventivnosti. Ja ništa gluplje u svom životu nisam pročitao.

Vučić je izjavio, uoči sastanka sa predstavnicima Srba sa KiM, da će najpre saslušati šta imaju da mu kažu, a zatim će otvoreno razgovarati sa njima i reći im šta misli o svemu.

Vučić je rekao da su sve zemlje Kvinte poslale svoje posmatrače ne bi li pronašle nekakvu nepravilnost i grešku za koje bi optužile Srbe, ali da nisu uspeli da nađu ništa, pa su zato u saopštenju morali da kažu da je bilo pritisaka 2017. godine.

Komentarišući pisanja pojedinih medija da su na izbore na severu izašli samo oni koji su imali nekakav interes, Vučić je rekao da je ogroman broj građana izašao na izbore, mnogo veći nego 2017. godine.

Vučić je objasnio da posebna sednica parlamenta o Kosovu i Metohiji nije nikakav “trik”, kako to spekulišu njegovi politički protivnici, jer, ističe, nema važnije teme od Kosova i Metohije, niti važnijeg mesta od parlamenta da se o toj temi razgovara.

Kako kaže, svakog dana je slušao kritike i optužbe kako ne želi i nema hrabrosti da se pojavi pred političkim protivnicima upravo po pitanju KiM, i da je u redu što su napravljeni mostovi, auto-putevi, pruge, što su vojska i policija bolje opremljene, ali je katastrofa što ne sme da se pojavi da razgovara o Kosmetu.

Predsednik Srbije je, takođe, prokomentarisao sastanak koji je predsednik SDA Sulejman Ugljanin imao sa liderom pokreta Samoopredeljenje Aljbinom Kurtijem u Prištini i poručio Ugljaninu da za njega nema fotelje.

“Kad odem da razgovaram sa predstavnicima SPC, kažu – ‘što razgovaraš sa crkvom, treba da ideš u parlament’. Onda kažem da dolazim u parlament, da odgovorim na pitanja, da podnesem izveštaj, a onda kažu da je to sad trik. A kakav trik?”, konstatovao je predsednik Srbije.

On je naglasio da je za njega parlament veoma važno mesto, a da bi za opoziciju trebalo da bude apsolutno najvažnije mesto, a od Kosova i Metohije, u ovom trenutku, nemamo važniju, najvažniju temu.
Pojaviće se na sednici parlamenta i odgovoriti na svako pitanje, te dodao da veruje da će, ako bude ideja, predsednica parlamenta prihvatiti da bude najduže vreme za sve poslanike koji žele nešto da kažu, jer, ponavlja, nema važnije teme od KiM.

“Ako o tome nećete da razgovarate, ako hoćete šatorima da nas naterate da razgovaramo o sprovođenju vaših tajkunskih interesa da biste mogli da kontrolišete prodaju vaših sekundi RTS-u… onda je to velika sramota”, istakao je Vučić.

Vučić je rekao da će sednici parlamenta o Kosovu i Metohiji, 27. maja, pored njega, prisustvovati i predsednica Vlade Ana Brnabić, direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić, kao i svi koji su na neki način učestvovali u razgovorima ili vodili politiku po pitanju KiM u prethodnih nekoliko godina.

Osvrnuo se i na slučaj Hajnca Kristijana Štrahea, doskorašnjeg austrijskog vicekancelara i lidera Slobodarske partije. Snimci su otvorili mnoga pitanja i da ta afera pokazuje da se sve ruši u savremenom svetu, sve postavke koje smo doskora imali.

Upitan šta misli o događajima u Austriji i kako će se to odraziti na podršku koju je Štrahe pružao Srbiji po pitanju KiM, a i inače, ukazao da je partija koju on vodi uvek bila u Evropskoj narodnoj partiji (EVP) i da je sarađivala sa Sebastijanom Kurcom i njegovom Narodnom partijom, a ne sa Štraheovom strankom.

“Štrahea sam sreo dva ili tri puta u životu. U svakom slučaju, uvek je podržavao Srbiju”, rekao je.♦