SEVER KIM: Počeli vanredni izbori za gradonačelnike

SEVER KIM: Počeli vanredni izbori za gradonačelnike

19/05/2019 Off By BERB

 

U četiri opštine sa srpskom većinom na severu Kosova danas se održavaju vanredni izbori za gradonačelnike. Na izborima u Severnoj Mitrovici, Zvečanu, Leposaviću i Zubinom Potoku učestvuju Srpska lista, Demokratska partija Kosova i Pokret Samoopredeljenje.

 

Sva biračka mesta u Zubinom Potoku otvorena su na vreme u 7 sati. U 12 biračkih centara ima 16 biračkih mesta. U OŠ “Jovan Cvijić” u Zubinom Potoku nalazi se šest biračkih mesta, u selima Zupče jedno, Velji Breg jedno, Crepulji jedno,u Brnjaku dva, Čečevu jedno, Čabri jedno. Izborni proces nadgledaju posmatrači Oebs-a. U blizini biračkih centara nalaze se pripadnici kosovske policije.

I svih 27 biračkih mesta u sedam centara u Severnoj Mitrovici otvoreno je na vreme, jutros u 7 sati. Prvi glasači obavili su svoju građansku dužnost odmah po otvaranju biračkih mesta. Prema podacima iz biračkih spiskova u ovoj opštini pravo glasa ima 22.055 glasača, što je za 258 više u odnosu na 2017. godinu.

U Leposaviću je glasanje za gradonačelnika počelo tačno u 7 sati i sve protiče u najboljem redu.

Na teritoriji ove opštine ima 18 biračkih centara sa 31 biračkim mestom gde pravo glasa ima 18.164 birača.

Pored dva velika centra u samom Leposaviću, po jednim u Sočanici i Lešku na ovim lokalnim izborima otvoreni su i birački centri u ruralnim sredinama.

Oni koji se na dan izbora nalaze van Kosova svoju građansku dužnost mogu obaviti putem pošte, takođe osobe sa posebnim potrebama su imale mogućnost da se prijave kako bi ih posetile mobilne ekipe.

Centralna izborna komisija saopštila je da će glasanje za gradonačelnike četiri opštine biti održano na 87 biračkih mesta i da pravo glasa ima oko 58.000 birača.

Građani će svoje glasačko pravo moći da iskoriste do 19 časova(RTK2).♦