LSV: Stranke da ne primaju preletače

LSV: Stranke da ne primaju preletače

18/05/2019 Off By BERB

 

Gensek Liga socijaldemokrata Vojvodine Bojan Kostreš u pisanoj izjavi medijima i dalje se zalaže da političke stranke ne primaju preletače.

 

Kaže: “LSV nije iznenađena informacijom da je od početka mandata ovog saziva lokalnih skupština čak 582 odbornika promenilo stranački dres.

Neki od odbornika su više puta menjali političku opciju, pa nisu retki slučajevi da je ista osoba mandat započela u jednoj stranci, a da se sada već nalazi u petoj ili šestoj partiji.Slična situacija je i u Narodnoj skupštini Republike Srbije, u kojoj su sada zastupljene i neke političke organizacije koje nisu ni postojale u vreme poslednjih izbora.

I ranije smo upozoravali da je pojava stranačkih preletača direktna opstrukcija volje birača, a samim tim i podrivanje temelja političkog sistema”.

Inače LSV je još avgusta 2017. godine pozvala sve političke stranke da se obavežu da neće prihvatati članove drugih stranaka koji dolaze sa poslaničkim ili odborničkim mandatom: “Odgovora iz stranaka nije bilo, a preletači još masovnije prelaze iz stranke u stranku. Krhki temelji demokratije u Srbiji moraju se ojačati. Jedan od preduslova tome je i vraćanje čestitosti u političku arenu”, kaže Kostreš(Press LSV).♦