DAČIĆ U ZAGREBU: INTERES SRBIJE I HRVATSKE JE DA SE UTVRDI SUDBINA NESTALIH LICA

DAČIĆ U ZAGREBU: INTERES SRBIJE I HRVATSKE JE DA SE UTVRDI SUDBINA NESTALIH LICA

11/03/2015 Off By

 

Šef srpske diplomatije razgovarao je danas i sa predsednicom Hrvatske Kolindom Grabar – Kitarović. U razgovoru je potvrđena obostrana spremnost i dobra volja za rešavanjem otvorenih bilateralnih pitanja. Razmatrana je mogućnost zajedničkog učešća u projektima od obostranog interesa za region kao što je projekat prevencija od poplava

 

584202_ivica-

Dobrodošlica: Vesna Pusić pozdravlja Dačića

 

Press služba Ministarstva

 

PRVI potredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, koji boravi danas u zvaničnoj poseti Hrvatskoj, imao je sastanke sa najvišim zvaničnicima Republike Hrvatske.
Šef srpske diplomatije razgovarao je danas sa predsednicom Hrvatske Kolindom Grabar – Kitarović. U razgovoru je potvrđena obostrana spremnost i dobra volja za rešavanjem otvorenih bilateralnih pitanja. Razmatrana je mogućnost zajedničkog učešća u projektima od obostranog interesa za region kao što je projekat prevencija od poplava.
Predsednica Kitarović ukazala je na važnost pitanja položaja manjina u obe zemlje i ponovila spremnost za lično angažovanje kada je u pitanju položaj srpske manjine u Republici Hrvatskoj.
Ministar Dačić sastao se danas i sa predsednikom Vlade Hrvatske, sa predsednikom Sabora Josipom Lekom sa kojima je razgovarao o rešavanju otvorenih pitanja između dve zemlje, kao i u aktuelnoj situaciji u regionu jugoistočne Evrope.
Ministar Dačić razgovarao je sa svojom koleginicom, potpredsednicom hrvatske vlade i ministarskom spoljnih poslova Vesnom Pusić. Na zajedničkoj konferenciji za novinare ocenili su da su odnosi Srbije i Hrvartske vrlo dobri i na novom nivou, a kako je istakla šefica hrvatske diplomatije: „Danas smo obnovili i udahnuli novi život saradnji, koju smo definisali pre dve godine.“
„Drago mi je da sam danas ovde. Želim jasno da istaknem stav Srbije da je unapređenje odnosa i saradnja sa Hrvatskom i rešavanje svih otvorenih pitanja od prioritetnog značaja za Srbiju i za stabilnost čitavog regiona. Srbija želi da gradi bolje odnose sa Hrvatskom uz međusobno uvažavanje i poverenje. Mi smo spremni za konstruktivan politički dijalog, rešavanje svih otvorenih pitanja, kao i za razvoj saradnje u svim oblastima, a posebno u oblasti evropskih integracija, ekonomske saradnje i povezivanja naših zemalja i građana“, naglasio je šef srpske diplomatije.
„Važna je činjenica da smo mi naša pitanja podelili u 3 grupe: jedna su pitanja iz prošlosti, otvorena pitanja i svesni smo da ona ne treba da opterećuju našu sadašnju i buduću saradnju Sledeće dve grupe pitanja tiču se bilateralnih odnosa i ekonomske saradnje, kao i pitanja iz oblasti evropskih integracija, odnosno pitanja u eventualnim zajedničkim projektima, međusobne saradnje u oblasti infrastrukture, energetike i raznim drugim međusobnim relacijama koje su veoma značajne.
Mi naše odnose ne treba da gradimo na iracionalnim kategorijama, jer su one, bilo pozitivne ili negativne, prepreka za racionalan pristup. Treba da prepoznamo zajedničke interese koji treba da budu glavni stub naših odnosa.
Naši odnosi ne treba da budu žrtva unutrašnjih političkih prilika ni u Srbiji ni u Hrvatskoj. Treba da pokažemo biračima da imamo sposobnost da na praktičan način rešavamo probleme i da tražimo zajednički interes u cilju boljitka naših građana.
Ta promena je bitna kako bismo pokazali da možemo da rešavamo naše probleme, jer smo ih u prošlosti već dosta stvarali, i to je osnovna poruka svih naših međusobnih susreta, kao i susreta koji je imao premijer Vučić kada je bio na inauguraciji predsednice Kolinde“, istakao je ministar Dačić.
Govoreći o pitanju nestalih lica, ministar je rekao da treba da se uporede podaci i da se utvrde jasne činjenice. Interes i Srbije i Hrvatske jeste da se utvrdi sudbina nestalih lica.
„Srbija želi zajedno sa Hrvatskom da reši pitanje izbeglica, jer samo u Srbiji još ima 32.000 koji imaju status izbeglica iz Hrvatske. Postoji regionalni program stambenog zbrinjavanja i to je prilika da i Srbija i Hrvatske reše pitanje izbeglica posle 20 godina.
I Srbija i Hrvatska su mnogo godina bile pod lupom međunarodnih institucija i po pitanju procesuiranja ratnih zločina. Ovaj zakon o jurisdikciji dobio je najviše moguće ocene onih koji su se bavili istragom ratnih zločina. On je omogućio da se optuži 170 osoba za zločine na teritoriji Bosne i Hercegovine i Hrvatske, od njih 170 samo su dvoje Hrvati, a ostali su sve Srbi. Da nije bilo te jurisdikcije oni ne bi mogli da budu osuđeni.
Kada je reč o konkretnim slučajevima, premijer Vučić je već o tome razgovarao kad je bio u poseti Hrvatskoj i sa predsednikom Vlade Milanovićem i potvrđeno je da će se raditi na tome da se ovakva pitanja rešavaju u humanitarnom interesu.
Živimo zajedno na ovom prostoru, mi smo susedi vekovima, na nama je da biramo hoćemo li da živimo u svađi, izolaciji, mržnji ili ćemo da razgovaramo i zajedno artikulišemo naše interese kako bi nam svima bilo bolje i ja sam zato danas ovde“ rekao je ministar Dačić na konferenciji za novinare u Zagrebu.<


POLITIKA

.

abasadoriDAČIĆ SE SASTAO SA ŠEFOVIMA DIPLOMATSKIH MISIJA REGIONA LATINSKE AMERIKE

Šef srpske diplomatije je visoke diplomatske predstavnike upoznao sa spoljnopolitičkim prioritetima Srbije, procesom pristupanja EU, kao i sa

 

 

 

senkaDS: PAJTIĆ PREDSTAVIO ČLANOVE VLADE U SENCI

Od 2012. godine, standard građana je u stalnom padu, zaduživanje države je sve veće, a dok stručnjaci napuštaju

 

 

vucic1VUČIĆ: SRBIJA NIJE KRIVA ZA POVEČANJE BROJA AZILANATA

  Granice ne smeju biti porozne kada je reč o tražiocima azila sa Kosova, ali moramo raditi i

 

 

vlada53SEDNICA VLADE: OSNIVA SE KANCELARIJA ZA KOORDINACIONE POSLOVE U PREGOVARAČKOM PROCESU SA PRIŠTINOM

Usvojen je i Predlog zakona o potvrđivanju Sporazuma o saradnji između Vlade Srbije i Vlade Republike Belorusije o