Vučić na Saboru SPC govorio o brigama zbog stanja na KiM

Vučić na Saboru SPC govorio o brigama zbog stanja na KiM

13/05/2019 Off By BERB

Ranka Čičak

Danas popodne Predsednik Srbije Aleksandar Vučić zaedno sa predsedvujćem Predsjedništv BiH Miloradom Dodikom nekoliko sati razgovarali su sa vladikma na sednici Sabora Srpske pravoslavne crkve.

 

Vučić je na konferenciji za medije novinarima rekao rekao da je na Saboru govorio otvoreno o svemu i da je izneo svoje brige. Nastavićemo da radimo u najboljem interesu Srbije i na otvaranju novih fabrika i puteva.

– Naš predsednik se junački bori i ja mu se divim, poručio je medijima patrijarh Irinej i izrzio je svoju zabrinutost zbog neizvesnosti o rešenju problema na KiM.

I Vučić je zabrinut ali – njegovo je da nastavi da se bori, da izvuče maksimum od svega što može da dobije za srpski narod. Međutim neće pristati na bilo kkve ucene ucene i davanja onog što nije naše pravo, niti smemo da damo.

Rekao je i da su s vladikma Dodik i on govorili o dobrim odnosima Republike Srpske i Srbije, o jedinstvenom bukvaru za srpski etnički prostor, memorijalnom centru u Jasenovcu, kao i da u Srbiji, a slično je i na srpskim etničkim prostorima, izgubimo 104 čoveka dnevno, jer više umre nego što se rađa. Nas je svakog dana manje za 104 čoveka, i to su svari na kojima moramo da radimo.

– Za razliku od nekih, rekao je da crkvu smatra važnim društveni činiocem koji ima pravo na svoje stavove, a koji ne moraju da budu isti kao država.

Predsednik je novinarima priznao da je vladikama SPC izneo sve svoje brige: “Mislim da je Patrijarh odlično razumeo, kao što sam ja razumem njegovu brigu i muke, da neko mora da donosi ne tako lake ovozemaljske odluke”.

Patrijarh je nov inarima rekao da je u razgovoru konstatovano da je stanje na KiM vrlo teško i da je veoma neizvesno kako će se pronaći rešenje za pitanje Kosova i Metohije.

-Borićemo se i nećemo posustati u odbrani Kosova. Koliko ćemo uspeti? Nadamo se u Boga i istoriju i pomoć prijatelja da ćemo nešto uspeti. Koliko – ostaje da vidimo, zavisno od situacije u svetu i onih koji podržavaju nas i drugu stranu”, rekao je patrijarh novinarima.
Konferencija za medije prošla je bez uobičajenih pitanja novinara.♦