PANČEVO : Ako ne izađe iz stana – ostaće bez dece!

PANČEVO : Ako ne izađe iz stana – ostaće bez dece!

13/05/2019 Off By BERB

 

Udruženje građana “Krov nad glvom” poslalo nam je informciju da majka dvoje maloletne dece, Danijela Poznatov Merča iz Pančeva, već dve godine se suočava sa pretnjama da će biti izbačena iz javnog gradskog stana. U njemu se, kao beskućnica uselila iz krajnje nužde.

– Nerazumevanje lokalnih ćata za siromaštvo i nezaposlenost dovelo je do situacije da osobe kojima je pomoć institucija najpotrebnija budu tretirane kao državni neprijatelji, navodi se u saopštenju “Krova nad glavom” i dodaje da Danijelu iseljuju putem upravnog postupka, bez sudske presude, a ova samohrana majka se istovremeno suočila sa pritiscima gradske većnice za socijalna pitanja, Suzane Jovanović, da će joj socijalne službe oduzeti decu ukoliko se dobrovoljno ne iseli.

“Zbog pritisaka države, dužničkog ropstva koje već godinama trpe i stalne stambene neizvesnosti porodica prolazi kroz nepodnošljiv stres”.

– Grad Pančevo ima obavezu da primenjuje sve potvrđene međunarodne dokumente (Ustav član 16.) koji se tiču zaštite ljudskih prava i sloboda. Evropska konvencija o ljudskim pravima garantuje porodici Poznatov pravo na mirno uživanje doma i porodičnog života, dok Međunarodni pakt o socijalnim, ekonomskim i kulturnim pravima, kao i generalni komentar 7 komiteta UN o prisilnim iseljenjima, obeshrabruju prisilno izbacivanje na ulicu i obavezuju državu da upotrebi sve dostupne resurse da pronađe alternativni smeštaj, objašnjavaju iz “Krova nad glavom” i navode da da su ove navode pančevačkim institucijama a Zaštitnik građana je zbog ozbiljnosti slučaja pokrenuo kontrolu rada pančevačkih institucija.

-Zahtevamo od institucija Pančeva da do daljnjeg obustave postupak iseljenja porodice Poznatov i pronađu porodici drugi smeštaj. Istovremeno, pozivamo sve solidarne ljude da se 14.5. u 12h ponovo okupimo u ul. Kikindskoj 25/2 u Pančevu i po treći put odbranimo porodicu. Niko bez doma!♦