NIŠ: Veličanstvena vojno – policijska parada “Odbrana slobode”

NIŠ: Veličanstvena vojno – policijska parada “Odbrana slobode”

10/05/2019 Off By BERB

Ranka Čičak

Na kraju današnje vojno policijske parade “Odbrana slobode” u Nišu predsednik Aleksandar Vučić ponovio je da će se Srbija i dalje ponašati odgovorno, čuvaće mir i stabilnost, ali, iako živimo kao da će 100 godina biti mir, moramo da budemo spremni da se branimo.

 


Rekao je i da su jedinice vojske i policije sve pripremljenije i opremljenije, a sve to treba da služi u svrhu odvaraćanja potencijalnih agresora na Srbiju.
Vučić je, nakon sastanaka s komandantima jedinica Vojske Srbije, Ministarstva unutrašnjih poslova i resornim ministrima, novinarima preneo da se na sastanku razgovaralo o tri važne teme, pre svega o bezbednosnoj situaciji u zemlji i regionu, i da je upoznao pripadnike Vojske i policije sa izuzetno složenom političko-bezbednosnom situacijom.

Bilo je i reči o tome šta država može da uradi za pripadnike vojske i policije, jer, kako je rekao, znaju koliko još muka i problema ima u vojsci i policiji.
“Znamo da smo nasledili, ne ništa, nego minus od osam milijardi, a da gotovo ništa nismo imali od uniformi i tehnike. Danas je stanje sa unofrmama neuporedivo bolje”, podvukao je predsednik.


Na paradi je učestvovalo više od 4.000 vojnika i policajaca, oko 300 borbenih i neborbenih vozila i sistema i oko 40 letelica.
Počela je intoniranjem himne “Bože pravde”, i svečanim defileom pešadijskog ešalona. Posle toga publika je pozdravila defile motorizovanog ešalona, nalet vazduhoplovnog ešalona i padobranski desant.


Premijerno je prikazan i modernizovani ruski tenk T-72, koji će Srbija dobiti na osnovu vojno-tehničkog sporazuma s Rusijom.

Iz Batajnice su se nad Nišom pojavili Migova 29, osam “orlova” i G4 školski avion, bombarderi, lovci, helikopteri MI 35.♦