ĐUKANOVIĆ: Ako EU ne prihvati Balkan privatiće ga Rusija i Kina

ĐUKANOVIĆ: Ako EU ne prihvati Balkan privatiće ga Rusija i Kina

09/05/2019 Off By BERB

 

EU mora da brže integriše Zapadni Balkan, kako bi čuvala svoju budućost, ali i zaštitila “tampon region” od ruskog i kineskog uticaja, ocenio je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović u intervjuu za Reuters.

Rojters navodi da proevropski orjentisani Đukanović je političkar s najdužim stažom u zemlji i uveo je Crnu Goru u NATO 2017, a sada ide ka EU uprkos snažnom ruskom otoru.
“Moskva kroz politiku i Peking, putem kredita, imaju za cilj da `spriječe NATO-a i EU širenje na Balkanu`”, rekao je predsednik Crne Gore. Rojters zaključuje da to znači da je potrebno da ovaj region bude “zona odgovornosti i strateških interesa EU”.

“Ukoliko Unija to ne shvati, bojim se da bi njena budućnost mogla biti u opasnost”, rekao je Đukanović, dan pre donošenja presude na suđenju navodnim učesnicima u zaveri za pokušaj državnog udara 2016. protiv njega.

Rojters navodi da su Crna Gora, mala država na Jadranskom moru i susedna Srbija sledeće u liniji za pridruživanje Evropskoj uniji, iako nije verovatno da će ijedna postati EU država u skorijoj budućnosti. Agencija navodi je Crnoj Gori i Srbiji rečeno da moraju da iskorene organizovani kriminal, korupciju i nepotizam a da su političke elite u obe zemlje duboko podeljenje između proevropskog i proruskog tabora. Obe vlade se ove godine suočavaju s talasom protesta protiv navodne korupcije, zapošljavanja preko veze i zloupotrebe položaja. U međuvremenu, EU smanjuje novčana izdvajanja za zemlje zapadnog Balkana, zajedno sa Svetskom bankom i drugim zapadnim zajmodavcima, ostavljajući Kini da popuni tu prazninu.

“Treće strane, kao što su Rusija i Kina, stiču prednost zbog nedostatka konkretne aktivnosti EU u regionu”, poručio je Milo, rekavši da su zamor od proširenja i unutrašnje političke napetosti faktori uticaja, pa se time proces proširenja ostavlja nekom drugome. Kineski kredit za prvu fazu novog autoputa sa Srbijom uticao je na ogroman rast duga Crne Gore i prisilio njenu vladu da poveća poreze i delimično zamrzne plate u javnom sektoru kako bi sredili svoje finansije.

On je istakao da su reforme koje je pokušavao da sprovede, uključujući i strukturne da bi održao snažan ekonomski rast, dovele do protesta, ali je rekao da su i strane sile odigrale svoju ulogu. Zavera tokom izbornog dana 2016. da se ubije Đukanović, koju je preživeo, bila je osmišljena da dovede prorusku stranku na vlast.

“Podjeljena društva su ostaci ratova devedesetih godina. Politika nacionalizma je poražena, ali nije uništena, a neki od njih pokušavaju da je ožive i ne mogu da prihvate činjenicu da je naše mesto u EU”, naglasio je predsjednik Crne Gore.(Agencije)♦