BEOGRAD PRED SUTRAŠNOM PRESUDOM U PODGORICI: “Namera da se potpuno ukine srpski narod”

BEOGRAD PRED SUTRAŠNOM PRESUDOM U PODGORICI: “Namera da se potpuno ukine srpski narod”

08/05/2019 Off By BERB

 

Ranka Čičak

Sutra u Podgorici treba da se izrekne presuda za pokušaj državnog udara u Crnoj Gori. Sudi se srpskim državljanima – nekadašnjem komandantu Žandarmerije, Bratislavu Dikiču, Nemanji Ristiću, Predragu Bogićeviću, Draganu Maksiću, Milanu Ušiću, Srboljubu Đorđeviću, Branki Milić i Kristini Hristić. Tu su i lideri opozicione stranke Demokratski front, Andrija Mandić i Milan Knežević, vozač te stranke Mihailo Čaenović , zatim dva ruska državljana, Eduard Šišmaskov i Vladimir Moisejev, obaveštajci GRU, koji su saslušani u Moskvi.

Suđenje je počelo u julu 2017. pa je prekinuto, kako bi se nastavilo početkom septembra. Bilo je praćeno raznim incidentima i kontraverznim izjavama. Svedok saradnik crnogorskog Specijalnog tužilaštva Aleksandar Sinđelić negrao je skoro sve tvrdnje iz prethodnih iskaza. Konačno je rekao da se nije radilo o državnom udaru i nameri da se ubije Milo Đukanović, već o običnoj podršci opoziciji. Da 125.000 evra, koje je podelio optuženima nije služilo za finansiranje terorizma nego da bi nacionalisti koji su došli u Podgoricu da protestvuju protiv ulaska Crne Gore u NATO, imali novaca za put i smeštaj.
Danas je u Beogradu održana je ferencija za novinare Odbora za odbranu na kojoj je osuđeno ponašanje crnogorskih vlasti i pravosuđa prema ne samo optuženih već svim Srbima. Aleksandar Raković je rekao da crnogortrsko rukovodstvo želi da se dodvori Zapadu:
Milo Đukanović je izjavio da treba razvijati crnogorski domovinski identitet, što niko pre njega nije rekao. Ovo je vrhunac obračuna sa Srbima u Crnoj Gori. Sutrašnja presuda ima nameru da potpuno ukine srpski narod u ovoj državi. Zato je dozvoljeno svakojako obračunavanje sa Srbima. Crnogorski režim će kad tad morati da se suoči sa odgovornošću za ovakve postupke.
Igor Vuković rekao je da se otima imovina Srbima u Crnoj Gori, da su oni izbačeni iz organa uprave, da se Karađorđevićima ne vraća imovina i da se atakuje na imovinu SPC. Kaže da se ovakvo ponašanje beleži od 2012. godine naovamo.
Čedomir Antić rekao je da Odbor za odbranu postoji već dve godine i da neće napustiti optužene bilo šta da se u Podgorivci sutra odluči. On kaže da ovim montinarim procesom crnogorska država prokrčila sebi put u NATO.
Na pitanje Balkanekspresarb.rs šta o svemu kaže Amnest internešenel Antić odgovara da su se ovoj organizaciji obratili za pomoć pre nekoliko dana i još nemaju odgovor.
Nije zadovoljan ni držanjem srpskog Predsednika prema ovom suđenju i smatra da je on dužan da pokže više pažnje za svoje građane koji se sude u drugoj državi.
Akademik Matij Bećković smatra da je status Srba u Crnoj Gori isti onakav kao u Hrvatskoj:
– U Crnoj Gori je na delu istraga predaka. To je istraga prošlosti protiv slobode. Mi smo ubeđeni da su oni kojima će sutra biti presuđeno nevini, a sigurni smo da će ih osuditi. Za izricanje presude izabrali su baš 9. maj Dan pobede nad fašizmom. Kada je 1945. rat završen u Jugoslaviji je nastavljen još sedam dana da se poubijaju svi domaći neprijatelji. Slično se dešava sada u Crnoj Gori sa srpskim narodom. Crna Gora je postala nezavisna od Srbije, a zavisna od celog sveta. Ona ne sudi ubicama, ali sudi Srbima. U Srbiji živi 250.000 Crnogoraca sa svim svojim pravima. Ja ne mogu živ da uđem u Crnu Goru, tamo će me mrtvog odneti.♦